Българският патриарх Неофит заедно с членовете на Светия Синод са готови да приемат папа Франциск за среща в Синодалната палата на 5 май 2019 г., както е предвидено в изпратената ни проекто-програма.
Това се казва в становище на Светия Синод за посещението на папа Франциск в България.

От Светия синод изтъкват, че визитата е организирана от светските власти, така че е редно основните мероприятия, свързани с посещението, да бъдат съгласувани с държавните институции.

С любезност, но и с твърдост, българските православни свещеници заявяват, че е възможно папата да влезе в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", но е неприемливо каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование, както и поставянето на богослужебни одежди. Причината - Светите Канони не допускат молитвено общение между католици и православни.
Това е причината и патриаршеският хор да не участва при разглеждането на патриаршеската катедрала от делегацията на Ватикана.

Папа Франциск в България и Македония от 5 до 7 май и в Румъния от 31 май до 2 юни

Папа Франциск в България и Македония от 5 до 7 май и в Румъния от 31 май до 2 юни

Ще посети България и Македония до 5 до 7 май

"По всички останали точки от представената ни проекто-програма участието на представители на БПЦ-БП е невъзможно. Относно Вашето предложение дякон Иван Иванов да бъде преводач по време на визитата на папа Франциск у нас, Св. Синод не дава благословение за това, освен за посещенията в сградата на Св. Синод и Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", се казва в позицията на Българската православна църква.

Не се благославя на клирици на БПЦ-БП да участват във всички останали събития от програмата на посещението на папа Франциск у нас, заявяват категорично от Светия Синод на БПЦ.