В профила си в социалната мрежа "Фейсбук" Русенският митрополит Наум коментира събитията около визитата на папа Франциск у нас.

Той обяснява защо Българската православна църква (БПЦ) е решила да посрещне папата само "протоколно", както и защо БПЦ не се е включила в молитвата на Светия отец. 

Митрополит Наум коментира и критиките към БПЦ и папата покрай посещението му в България.

Смесени чувства в световните медии за визитата на папа Франциск в България

Смесени чувства в световните медии за визитата на папа Франциск в България

Папата призова за толерантност към бежанците една от най-враждебните към мигранти нации в света

Според духовника папа Франциск е бил посрещнат от Светия синод като техен "брат в Господа".

Решението за "протоколното" посреща не на Франциск било взето с мнозинство, въпреки че имало различия по въпроса.

"Добре е всички да осъзнаем, че е нужно да бъдем по-добри един към друг, да обичаме ближните си и да се радваме на добронамереността към нас, което всъщност беше и посланието на Франциск. Защото Бог е любов!", пише още митрополит Наум. 

News.bg публикува целия пост на митрополит Наум без редакторска намеса.

С КАКВО НИ ЗАСТРАШИ ПАПА ФРАНЦИСК?

Посещението на Негово Светейшество папа Франциск в България стана повод за всевъзможни полемики, но отприщи и безброй хули и обвинения, както към него, така и към Българската православна църква.

И защо е всичко това?

Ние, членовете на Св. Синод, го посрещнахме като наш брат в Господа, поздравихме се с Христос Воскресе и му пожелахме приятен престой в нашата страна.

Знаем, че неговото посещение в родината ни, в никакъв случай нямаше за цел да направи българите католици, както не бе необходимо и някои сънародници, определящи се за "строго ортодоксални", да стоварват въху плещите на Римския епископ всякакви обвинения за "световна конспирация" и "виртуална демонизация".

Решението на Св. Синод да го посрещне "протоколно" беше взето с мнозинство, въпреки различните мнения на един или друг митрополит, така че всички бяхме длъжни да се съобразим с това, независимо от своите лични разбирания.

Добре е всички да осъзнаем, че е нужно да бъдем по-добри един към друг, да обичаме ближните си и да се радваме на добронамереността към нас, което всъщност беше и посланието на Франциск. Защото Бог е любов!

Нека най-после черногледието, омразата и завистта, присъщи за мнозина хора, бъдат оставени настрана.

В Родината ни папа Франциск се помоли за мир и разбирателство между човеците, за това се молим и всички ние по време на св. литургия. А онези които сеят ветрове, ще пожънат бури, както е казано премъдро!

И още: от България папа Франциск отива в Северна Македония, но замислихме ли се трезво върху думите които той каза за делото на св. братя Кирил и Методий и отъждествяването им с българщината? За значението на многовековната българска култура и история? Изглежда Римският папа ще се окаже по-голям патриот от някои българи, готови да продадат историята, цъквата и миналото си, заради болни амбиции и бъдещи "позиции"!

Пожелаваме на папа Франциск да е жив и здрав, защото е добър човек, а на българите да са по-добри и разумни, защото от това имат нужда.

Христос воскресе!

Всички в папската свита останали щастливи от визитата в България

Всички в папската свита останали щастливи от визитата в България

Посланикът ни във Ватикана не вярва митрополит Николай да е говорил лошо за папата