Финансовият министър Владислав Горанов се закани и с изобретателни мерки да лови фирмите, които укриват ДДС.

НАП: Не 16, а 5,4 млрд. е несъбраното ДДС

НАП: Не 16, а 5,4 млрд. е несъбраното ДДС

За НАП реалният ръст на приходите за последните 3 години е над 5 милиарда лева

МФ предприело доста мерки за избягването на плащането на ДДС. Иначе за 17 години НАП е събрала 200 милиарда лева от ДДС.

"Това е ежедневна битка, която продължава да се води", похвали се министърът. Затова и всяка година се актуализира законодателството. "Работим упорито в тази посока", доволен е Горанов.

Тихомир Безлов: Несъбираема е 1/3 от над 16 млрд. лева данък

Тихомир Безлов: Несъбираема е 1/3 от над 16 млрд. лева данък

Част от тези пари за последните 17 г. са в криминалния свят

Иначе несъбираемото ДДС намалявало в последните години. Проблемът го имало не само у нас, а и в други страни. Горанов посочи, че 150 милиарда евро годишно губи Европейския съюз от несъбрано ДДС.

Припомянме, в хода на пресконференция в началото на седмицата представители на БОЕЦ заявиха, че дават на прокурор премиера Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов.

Организацията изнесе данни за ДДС далавери, като информацията е официална и получена по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от Национална агенция по приходите (НАП) и други институции. Според БОЕЦ проверката им установява скандални факти за несъбрано ДДС, което в периота от 2000 г. до 2017 г. възлиза на 16 милиарда лева.