Лидерът на ДСБ Радан Кънев се ядоса от отлагането на мисията от евромагистрати, които трябва да направят независим анализ на дейността на прокуратурата. Затова и даде брифинг в НС.

Страната ни трябвало да се освободи от съветския тип прокуратура и това било част о т този процес.

Припомняме, четирима магистрати от ЕС трябваше да пристигнат в понеделник, за да започнат консултации и работа в родната прокуратура. От правосъдното министерство обаче обявиха тогава, че мисията се отлага „заради продължаващата работа по техническото задание на експертно ниво”.
Кънев припомни, че лично премиерът е настоял за тази проверка. И той заподозря саботаж от наша страна и затова ЕК отлага мисията. Има някакво събитие, някаква промяна, изтъкна тъмносиният водач и отново настоя за такава проверка.

Радан Кънев попита защо и кои са тези елементи от проверката, довели до отлагането й. Лидерът на ДСБ смята, че отново ще получим негативен доклад от ЕК. Въпросите са към премиера Борисов, настоя той. Кънев смята, че саботажът идва от прокуратурата.

Затова и тъмносините питат премиера за повече подробности. Питането е входирано в деловодството на парламента. Става дума за извънредно събитие от българска страна, заподозря отново Радан Кънев.

По-рано днес на блиц-контрола в парламента вицепремиерът Кунева увери, че няма никаква теория на конспирацията зад това. Мисията трябва да направи анализ на работата на прокуратурата по някои дела. Трябва да анализира и важни процесуални закони. Трябвало да се уточнят някои технически параметри и срещите на мисията. Затова било решено тази мисия на Брюксел да бъде отложена с няколко седмици. ЕК може и да забави, но няма да забрави, „успокои” Кунева.

Атанас Атанасов поиска от своя страна по темата за анализа на прокуратурата да се каже има ли шпиц команди в следствието. Той настоя да разбере дали прокуратурата има особено влияние върху службите за сигурност. По думите му, ДАНС със споразумение от миналата година прехвърляла свои правомощия на прокуратурата.

Стана ясно още, че и ДСБ са внесли промени в изборното законодателство. Предложенията са на българи зад граници.

Връща се служебното разкриване на секции. Предлага се отново район Чужбина. Мерките щели да насърчат гласуването зад граница, както и гласуването на родна територия.