Предсрочни избори в страната най-рано през декември тази година. Това прогнозира социалният министър Деница Сачева пред БГНЕС.

Оставката не е в дневния ред, отсече Деница Сачева

Оставката не е в дневния ред, отсече Деница Сачева

Да си представим икономическата и здравна ситуация на предсрочните избори

Ако се стигне до оставка на правителството, нови избори не могат да се проведат по-рано, тъй като законът изисква машинно гласуване, а то все още не е организирано.

Припомняме, че само дни по-рано тя отсече, че на дневен ред на правителството не е оставката.

В интерес на хората е да има действащ парламент, защото служебен кабинет без парламент не може нищо да направи, счита тя.

Важно е да има действащ парламент, за да може да се приеме актуализация на настоящия бюджет, която е неизбежна, предвид многото разходи, които бяха направени. Трябва да се приеме нов бюджет за новата година, не може да влезеш в следващата година със стария бюджет. Има много неща, които предстоят да бъдат предприети, за които е необходима законодателна промяна, за част от мерките, които обсъждаме, каза тя.

Коалиционните партньори ще решат какви кадрови промени да направят след вота на недоверие.

Сачева попита какви други искания освен оставка имат протестиращите.

"Всичко това го приемам като опит за ескалиране на напрежението и да се създава хаос и безредици. За мен остава неясно каква е другата цел, освен мантрата оставка, която се развява", коментира социалният министър.

Припомняме, че петият вот на недоверие към кабинета "Борисов-3", внесен от левицата, ще се обсъжда на извънредно заседание на парламента на 20 юли, понеделник от 9.00 часа. Темата е за корупция.

Дебатите по петия вот на недоверие към кабинета "Борисов-3" са в понеделник

Дебатите по петия вот на недоверие към кабинета "Борисов-3" са в понеделник

Темата е за корупция

Самото гласуване на вота по закон е не по-рано от 24 часа след края на дебатите.

Междувременно, днес се провежда 11-ят поред протест срещу властта в София и редица градове в страната.