Шофьорите, които отказват тест за дрога и алкохол, да бъдат съдени. Това предвижда една от промените срещу войната по пътищата, представена от депутата от ПП/ДБ Настимир Ананиев в ефира на Нова телевизия.

Той посочи, че в момента се извършват проверки какви тестове се използват в Европа, за да може страната ни да вземе пример от тях. Депутатът подчерта, че в темата за пътна безопасност, се сблъскват много корупционни модели.

Ананиев бе категоричен, че в България корупцията убива. За пример той даде случая с Георги Семерджиев, който помете и уби две жени на столичния булевард "Черни връх". По време на срещу него стана ясно, че той е рецидивист и му е бил оказван полицейски чадър.

Ананиев изтъкна, че се мисли и по възможността първата година младите шофьори да нямат право да карат мощни коли, както и да се кара с по-малко точки. По думите му 13% от пътните произшествия са причинени от млади водачи, Като проблем той отчете факта, че автошколите не обучават в тъмната част на денонощието.

Народният представител подчерта, че се мисли и за забрана за шофиране на младите водачи между 22.00 и 06.00 ч., като изключение може да се направи, ако има придружител - човек със стаж зад волана, уточни той.

Според него трябва да се въведе средната скорост, за да няма толкова пътни инциденти.

Красимир Георгиев: България е лидер в класацията по загинали на пътя

Красимир Георгиев: България е лидер в класацията по загинали на пътя

Над 25% от тежките ПТП-та са причинени от млади водачи