Софийски градски съд спря вписването на новия Съвет на директорите на "Кинтекс" ЕАД, съобщиха от дружеството.

Припомняме, че министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова разпореди смяната в стратегическото дружество като се позова на одит на ръководеното от нея министерство и констатациите в него

Корнелия Нинова сменя ръководството на "Кинтекс"

Корнелия Нинова сменя ръководството на "Кинтекс"

Имало конфликт на интереси и нарушения

"Още в първия ден след публичното обявяване на това решение бе изразено съмнение, че одит на "Кинтекс" ЕАД изобщо е извършван", пишат от дружеството.

От там твърдят, че никакви документи не са изисквани от предприятието, не са и идвали проверяващи на място. Още по-странното е, че одитът на министерството всъщност няма правомощия да проверява търговското дружество. Такива правомощия има принципалът - Държавната консолидационна компания (ДКК). 

Уволненият шеф на Кинтекс: Привличаме ресурс и интереси

Уволненият шеф на Кинтекс: Привличаме ресурс и интереси

Александър Михайлов призовава докладите да му се публикуват

От компанията акцентират, че след публичните искания одитът да бъде публикуван, за да може всеки да се запознае с констатациите в него, министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова заяви нова гледна - че изпълнителният директор Александър Михайлов е освободен, тъй като е работил едновременно и в частна оръжейна фирма, и в държавната "Кинтекс".

Последното категорично не отговаря на истината и може да бъде проверено във всеки момент в системата на НАП и Агенция по вписванията, пишат от дружеството. Публичният регистър ясно показва, че към датата на встъпването си в длъжност в "Кинтекс" ЕАД - 27.10.2021 г. Александър Михайлов не участва под никаква форма в частни фирми, лицензирани и развиващи сходна дейност (оръжейна търговия).

Нинова уволнила шефа на "Кинтекс" по препоръка на инспектори

Нинова уволнила шефа на "Кинтекс" по препоръка на инспектори

Проверката е изпратена и на прокуратурата и на АДФИ

Нещо повече, на 28 октомври 2022 г. Александър Михайлов е депозирал пред едноличния собственик на капитала - ДКК ЕАД декларация за имущество и интереси съгласно изискванията на закона за Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Според дружеството решенията на министър Корнелия Нинова са еднолични. Заради постановяващи "незабавно освобождаване на изпълнителния директор" решения, в момента "Кинтекс" ЕАД на практика няма легитимно ръководство и оправомощено лице, което може да подписва и представлява дружеството, пишат от там.

Без легитимнто ръководство предприятието е поканено да подпише договор за над 40 млн. евро - безпрецедентен приход за държавното дружество за последните години. Действията на ръководството на Министерството на икономиката и индустрията поставят на карта този контракт и заплашват държавния интерес, се казва в писмото от компанията.

"Отново заявявам, че във всеки момент съм бил в готовност да подам своята оставка. Тя само трябваше да бъде поискана.

Продължавам да не разбирам защо министерството предприе тази атака за моето професионално дискредитиране, което аз не мога да приема и ще продължа да се боря срещу всички внушения и откровени неистини, които се изговарят в общественото пространство по мой адрес", категоричен е досегашният изпълнителен директор на "Кинтекс" Александър Михайлов.

Министърът на икономиката контролира "Плод-Зеленчук" в Габрово, но не и "Кинтекс" и ВМЗ

Министърът на икономиката контролира "Плод-Зеленчук" в Габрово, но не и "Кинтекс" и ВМЗ

Изводът е на Сметната палата от направения одит

Припомняме, че отстраненият директор на "Кинтекс" Александър Михайлов, заяви, че не желае да се внушават причини за освбождаването му от поста. По думите на Михайлов, ако е имало каквито и да е съмнения към него при проверката на службите е било невъзможно да получи достъп до класифицирана информация, какъвто е задължителен за заемането на подобен пост.