Уважавам правото на всеки министър да избира екипа си и хората, с които иска да работи. Категорично се противопоставям обаче на опита да бъда дискредитиран и да бъдат внушени несъществуващи причини за моето освобождаване. Това се посочва в позиция до медиите изпратена от изпълнителния директор на държавното оръжейно предприятие "Кинтекс" Александър Михайлов.

Припомняме, че днес от пресцентъра на МИ бе съобщено, че Корнелия Нинова е подписала заповед за освобождаване на Михайлов от поста изпълнителен директор.

Корнелия Нинова сменя ръководството на "Кинтекс"

Корнелия Нинова сменя ръководството на "Кинтекс"

Имало конфликт на интереси и нарушения

В позицията си Михайлов обяснява, че веднага след встъпването в длъжност на новия министър й е предоставен доклад за актуалното състояние на дружеството.

Той припомня, че е дългогодишен служител на "Кинтекст" ЕАД, като е заемал редица позиции преди да бъде назначен за изпълнителен директор през 2017 г. Освободен е без мотиви в края на 2018 г и възстановен на позицията от служебното правителство. Тогава е заварил неизгодни договори и разходване на средства със съмнителна ефективност.

По думите на Михайлов, ако е имало каквито и да е съмнения към него при проверката на службите е било невъзможно да получи достъп до класифицирана информация, какъвто е задължителен за заемането на подобен пост.

Само месец след повторното му назначаване за изпълнителен директор е подписан договор за над 9 млн. лв. за индийския пазар. След няколко месеца преговори се стига до постигането на нов договор - за над 40 млн. евро, който е от последните дни.

"Кинтекс" започна да привлича все по-голям финансов ресурс, но явно всичко това привлича внимание и увеличи апетитите за неговото управление", подчертава Александър Михайлов.

Само за 8 месеца под негово управление е успял да постигне печалба от над 29 млн. лв. - абсолютен рекорд за последните 10 години за "Кинтекс".

Той напълно отрича тиражираното по медии със съмнителен произход, че е в конфликт на интереси. На негово име преди годни е била регистрирана фирма, която никога не е реализирала дейност и която е надлежно декларирана във всичките му декларации пред КПКОНПИ, в това число и в докладите му до министъра.

Също така отрича и тиражираното по медии, че от договор със сръбска компания от 2017 - 2018 г. "Кинтекст" е бил на загуба. Истината е, че от договора е генерирана допълнителна печалба за над 1 млн. евро.

"Призовавам да се публикува докладът, за да се запознае обществеността с него. В противен случай се хвърля само медийна димка - съобщава се, че той е даден на прокуратурата, а когато окончателните резултати излязат, те вече няма да са интересни за никого", посочва още Александър Михайлов.

Вече бившият изпълнителен директор посочва, че за последните три месеца е написал четири последователни доклада до министъра на икономиката и индустрията и въпреки изричната си молба за среща, такава не е била проведена.

Михайлов счита, че именно икономическите интереси са причини за неговото освобождаване и посочва, че това дори е било обяснено в предоставените документи до принципала в лицето на Министерството на икономиката и индустрията.

Търкания в коалицията заради ВМЗ Сопот?

Търкания в коалицията заради ВМЗ Сопот?

Втори удар на Нинова към назначения на Кирил Петков