Късно в петък министърът на икономиката Корнелия Нинова е назначила Иван Стоенчев за директор на ВМЗ Сопот.

ВМЗ трябва да бъде приватизирано и това е отдавна закъсняло действие. Това са думи на новия стар директор на стратегическото предприятие, казани през 2010 г. Тогава след десетгодишно негово управление ВМЗ се разминава на косъм от фалит. Запознати коментират пред News.bg, че назначението му е направено набързо и без мотиви. Ден по-рано целият Управителен съвет на ДКК, компанията, която е принципал на ВМЗ, също бе сменен с кадри на БСП.

Стоенчев не е нов за дружеството. Управлява го близо 10 години, които са белязани от постоянни финансови проблеми за ВМЗ. През това време се организират две гладни стачки на служителите заради неизплатени заплати, взривове в цеховете за съхранение на готова продукция и съмнения за нерегламентирана продажба на готова продукция. В телевизионен репортаж през 2010 г., в който се разследва тежкото финансово положение на ВМЗ, Иван Стоенчев изказва позицията си, че дружеството трябва да бъде приватизирано.

Запознати твърдят, че това е втори удар от страна на БСП към управлението и лично към премиера Петков, защото тази смяна е считана в ПП за поредното разчистване на кадри, на които Кирил Петков се е доверил като министър на икономиката в служебното правителство на Румен Радев за сметка на кадри, близки до ръководството на червената партия. Припомняме, че Кирил Петков смени ръководството на ДКК, но запази изпълнителния директор на Вазовските заводи заради добрите финансови резултати.

Стоенчев има роднински връзки в ИБ на БСП - неговият племенник Станислав Стоенчев е член на бюрото на столетницата. Всички тези факти тревожат служителите, които се питат дали ВМЗ ще бъде приватизирано, както смяташе преди години Стоенчев, и дали МИ ще предложи дружеството да бъде извадено от забранителния списък за приватизация.

Припомняме и че в последните дни на януари месец от пресцентъра на МИ съобщиха с апломб, че министър Корнелия Нинова е посетила изненадващо ВМЗ Сопот, където е разговаряла и с работници и ги е уверила, че основна нейна грижа ще е по-високи заплати за тях. 

Нинова инспектира ВМЗ Сопот

Нинова инспектира ВМЗ Сопот

Тя се срещната с ръководството и разговаря с работниците.