Непопулярни мерки ще предприеме външното министерство, за да покрие разходите си в бюджета за следващата година, който е орязан с 38%.

Това съобщи външният министър Румяна Желева, която представи идеите си пред депутатите от комисията по външна политика и отбрана в НС.

„Ние не дойдохме да се оплакваме", каза тя. „Всички министерства са в остра финансова ситуация", допълни още Румяна Желева. „Пари няма, но ние действаме", категорична е тя.

Освен 15-процентно съкращение на служителите ще се ограничат разходите и за комуникационна стратегия. Свити са и капиталовите разходи и за това за имотите ни зад граница ще се търсят специални решения.

„Ние непрекъснато откриваме стари задължения, които трябва да покриваме", посочи още външният ни министър. Тя каза още, че посолски комплекси се използват не по предназначени.

Желева помолила за подкрепа депутатите и разчита на тяхното одобрение и на нестандартните решения, които министерството ще предложи.

„Понякога зад граница е по-добре да нямаме тези имоти, отколкото да ги имаме, защото те ни носят повече разходи", подчерта дипломат №1.

Няма да се закриват посолства, уточни Желева.
„Посолство не се закрива така лесно, има освен финансови аспекти и политически измерения, обясни още тя. Закриване на дипломатическата ни мисия в някоя страна може да стане след изключително задълбочен анализ.

Тя уточни, че е имало идеи за закриване на някои посолства в страни, с които не поддържаме активни отношения, но се оказало, че и там се наложило, както самата тя се изрази, „да се мисли два пъти".

Румяна Желева каза, че голяма част от дипломатическите ни имоти са купени преди 89-та година и се намират в Африка и Южна Америка в страни, с които сме поддържали активни връзки, а сега не можем да поддържаме тези имоти.

Външно министерство ще търси допълнителен финансов ресурс от предоставянето на консулски услуги. Ще се намалят и посрещанията на парламентаристи чрез нашите мисии. „Не можем да работим като туристически бюра", обясни Румяна Желева.

Тя каза още, че е осигурена членската ни вноска за ЕС. Оказа се обаче, че страната ни има задължения да подпомага и трети страни. Страната ни не си е платила вноските и по европейската политика за развитие, освен това не са се реализирали и проектите в тази сфера.