Министър-председателят Бойко Борисов получи поздравления по повод встъпването си в длъжност от албанския и унгарския си колега Сали Бериша и Гордон Байнай, съобщи правителствената информационна служба.

„Имам удоволствието от свое име и от името на Демократическата партия и правителството на Албания да Ви отправя най-топли и приятелски поздравления по повод блестящата победа на партия ГЕРБ на парламентарните избори в България и да ви пожелая от цялото си сърце пълен успех в предстоящата Ви важна длъжност", пише в поздравлението си до премиера Бойко Борисов албанският му колега Сали Бериша.

„Албания и България поддържат блестящи отношения на добросъседство и сътрудничество на базата на най-добрите чувства на традиционно приятелство между албанския и българския народ.

Искам да Ви уверя, че албанското правителство и аз лично оставаме изцяло решени да укрепваме и продължаваме нашите отлични връзки и да засилваме и увеличаваме нашето сътрудничество във всички области в двустранен, в регионален и многостранен план в полза на взаимната изгода и просперитет на нашите два приятелски народа", се казва в писмото на Бериша до българския премиер.

„Като Ви пожелавам пълен успех в благородното Ви начинание, се възползвам от възможността да потвърдя отново, скъпи приятелю, уверенията в най-високата ми към Вас почит и желание да бъдете гост в Тирана в удобно за Вас време", пише още Сали Бериша до премиера Бойко Борисов.

Искрени поздравления за министър-председателя по повод встъпването му в длъжност изказва унгарският правителствен ръководител Гордон Байнай. Убеден съм, пише той, че в рамките на предстоящия мандат ще допринесете активно за по-нататъшното развитие на традиционно приятелските връзки между нашите народи.

„Унгария е готова и занапред да предоставя пълната си подкрепа за осъществяване на задачите, формулирани в мониторинговия доклад на Комисията на Европейския съюз, публикуван на 22 юли 2009 г., особено за развитие на областите правосъдие и вътрешен ред, както и за възможно по-скорошното присъединяване към шенгенската система за контрол", пише премиерът Байнай до Бойко Борисов.

В писмото си до българския си колега той посочва, че за Унгария ще бъде чест тази година да вземе участие като страна-партньор на традиционния Пловдивски панаир. „Убеден съм, че многобройните унгарски фирми-изложителки ще допринесат за все по-положителната представа на българите за Унгария и ще задълбочават сътрудничеството между двете страни", пише Байнай. В заключение унгарският премиер желае на министър-председателя Бойко Борисов крепко здраве, успех и отлични резултати в бъдещата му дейност за осъществяване на интересите на българския народ.