Преувеличава се броят на подслушваните лица у нас. Това заяви в ефира на bTV министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той уточни, че всяка година специални разузнавателни средства се използват срещу между 3 и 5 000 души.

Вицепремиерът беше категоричен, че българските граждани искат на първо място гаранции за своята лична сигурност и изрази недоумението си от факта, че не е имало дебат за подслушването по времето, когато у нас е имало множество поръчкови убийства и отвличания. Той изрази мнение, че важните за обществото теми са свързани с успехите в борбата срещу организираната престъпност.

Цветанов коментира оплакването тютюнопроизводители, които твърдят, че са били записвани с видеокамера по време на протест и в последствие са били викани в полицията. Според него филмирането е съвсем нормална процедура с която се документират действията както на демонстранти, така и на полицаи. По думите му не може да се говори за сплашване, тъй като са викани само хора, с които униформените е трябвало да изгладят определени неясноти.

Вицепремиерът не пожела да отговори на повечето въпроси, свързани с евентуалното подслушване на митническия шеф Ваньо Танов. Цветан Цветанов посочи, че трябва да се прави разлика между обект на разработка и лице, попаднало в разработка.

Цветанов не пожела да отговори дали има разработка срещу сина на Ваньо Танов - твърдение, за което самият митнически шеф през сълзи призна. Вицепремиерът заяви, че не е възможно прокуратурата да води кампания за очернянето на бившия директор на НСБОП.

Силовият министър се въздържа от повече коментари по темата, тъй като, по думите му, това е класифицирана информация. Цветанов заяви, че след приключване на досъдебното производство може да поиска декласификация на резюметата от използваните специални разузнавателни средства. Той беше категоричен, че конкретните записи са унищожени в законовия срок.

Цветан Цветанов не пропусна да атакува хората, разпространили записите на Ваньо Танов с министри, депутати и премиера Бойко Борисов. Вътрешният министър заяви, че журналистите от в. „Галерия" е трябвало първо да предадат мистериозните флашки в прокуратурата за експертиза и чак след това да публикуват съдържанието им. Вицепремиерът припомни, че  институтът по криминалистика е открил манипулации в записите (макар да е безспорен единствено презаписът, осъществен с диктофон - б.р.).

Цветан Цветанов нарече "изключително несериозни" твърденията на бившия служител на ДАНС Росен Миленов, който заяви, че в службата има злоупотреби в особено големи размери и записите са 100% автентични. Министърът посочи, че Миленов е имал възможност да сезира прокуратурата или да сподели наблюденията си при напускането на родното ФБР. Според вицепремиера е несериозно да се твърди, че бившият служител на ДАНС се е страхувал да говори и в случая Росен миленов е "част от нещо, което му е възложено".

Министърът на вътрешните работи заяви, че се чувства мишена на организираната престъпност. Според него хора от бившата ДС, сред които Алексей Петров и президента Георги Първанов стоят зад скандалите, които опитват да дестабилизират властта. Вицепремиерът беше категоричен, че действията на правителството на ГЕРБ са довели до консолидиране на престъпните кръгове.