Формата на протест е различна, макар Софийският университет „Св. Климент Охридски" отново да е във вериги. Това обявиха вторите подред окупатори на Алма матер пред журналисти през решетките на един от страничните входове на университета.

Проф. Илчев забрани достъпа до Ректората
Още...

За разлика от "Ранобудните" студенти, които настояваха да останат встрани от всички политически партии, новите окупатори заявиха, че промяната на формата на протест се състои именно в това - те се декапсулират и канят до тях да застанат абсолютно всички партии и граждански организации, които искат оставката на настоящото правителство, в това число и бившите управляващи от ГЕРБ.

Ректорът на СУ сезира прокуратурата
Още...

Окупацията отново, както и при акцията на Ранобудните студенти, засега е безсрочна и „до оставка". Очаква се в сряда или четвъртък окупаторите да поведат поредния обявен като „голям протест". Идеята е този път наистина да бъде окупирано отвън и Народното събрание, а депутатите да не могат да си тръгнат и в крайна сметка да се разпуснат.

Студентите за пореден път повториха част от аргументите си да искат оставка на правителството - аферата „Костинброд" и огромната, според тях, изборна манипулация; изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС; финансовата политика на кабинета и изтеглените заеми; личността на Волен Сидеров и неговите действия на летище „Варна", както и част от приетите закони с конкретни текстове в тях, които не се харесват на протестиращи студенти и граждани.

Атака: Прокуратурата бездейства, искаме оставката на Йовчев
Още...

Засега пред СУ ситуацията е спокойна, а полицейското присъствие в рамките на нормалното. Очаква се обаче по-късно днес два протеста да се състоят около сградата на Ректората.

От 12:30 ч. на входа откъм ул. „Св. Климент" ще се проведе акция на новите окупатори и подкрепящите ги граждани под надслов „Да защитим университета от вандализма". Малко по-късно, от 13:00 ч. пред централния вход пък ще се събере контраокупационен протест на недоволни студенти и граждани, които не са съгласни Ректората отново да е напълно затворен.

Не съм съгласен с новите окупатори, обяви един от Ранобудните
Още...

Спасението и свободата" на държавата обаче са по-важни от няколко лекции, категорични са студентите отвъд веригите. Според един от неформалните им лидери, Манол Глишев, единствената свободна територия в момента са именно коридорите на Алма матер. Скоро обаче „свободата" ще обхване всичките 111 000 кв. километра в България, закани се той.

Глишев обяви, че не признава държавата в този и вид, че не признава Конституцията и че единствените хора в страната, които на практика се намират в Европейския съюз, са окупаторите, а отвъд бариерите на СУ няма Европа и държава.

"Освободи СУ", скандират студенти
Още...


Засега са противоречиви информациите дали днес наистина ще има акция на полицията, която да „освободи" Университета от окупаторите. Студентите обаче обявиха, че подобни действия на служителите на реда и най-вече подобно разпореждане от страна на ректора на СУ проф. Иван Илчев биха били „истински позор". Те се надяват, че той няма да вземе подобно решение, но ако все това са се случи са готови „да бранят каузата с телата си".

Студентите са категорични, че няма да допуснат вандализъм в сградата и няма никаква опасност части от нея, документи или ценности да пострадат.

Припомняме, в нощта на петък срещу събота Софийският университет отново беше окупиран. Този път окупацията е извършена от група, различна от "Ранобудните" студенти. Сред окупаторите има и хора, които не са студенти.

Политиката няма място във вузовете, обявиха от ДПС
Още...


ПОСЛЕДНО:
Патова остава ситуация в двора на Софийски университет. Към 16:30 пред заключените врати на ректората тя е повече от спокойна.
„Окупаторите 2" и техните противници са заедно от двете страни на металната ограда. Компания им правят няколко десетки полицаи и представители на медиите.

Основните действащи лица от новия изблик на студентско недоволство, които решиха да последват примера на ранобудните студенти и да заключат вратите на СУ, са се затворили вътре в самата сграда.

Оградата е била прескочена от няколко любознателни младежи, които са против окупацията и настояват за отключване вратите на университета. С тях вече са започнали да разговарят някои от представителите на новите окупатори.

На единия тротоар стоят познати от антиправителствените протести граждани, които подкрепят действията на окупиращите студенти. Срещу тях на улицата стоят такива, които са против затварянето на учебното заведение.

Пред заключената ограда бяха и някои от най-изявените представители на ранобудните студенти, които обявиха, че подкрепят всяка форма на гражданска инициатива. Няма напрежение между събралите се младежи и органите на реда.