Здравният министър Петър Москов не очаква да бъде изключен от редиците на ДСБ на предстоящото събрание на партията тази неделя. Това обяви самият той в ефира на Нова телевизия.

До Москов не са стигнали слухове, че съпартийците му готвят изгонване заради това, че е останал на министерското кресло, докато партията му се е обявила за опозиция.

От 1 април ни чака основен пакет здравни услуги, закани се Ваньо Шарков

От 1 април ни чака основен пакет здравни услуги, закани се Ваньо Шарков

Променят Закона, за да защитят и следващите здравни министри

Министърът е скептичен, че специално заради него биха променили партийния устав. "Събранието е отчетно, а не изборно", аргументира се Москов. Той призна, че в ДСБ има две мнения – едното е в полза на напускане на РБ и превръщането й в ясна опозиция, другото е за запазване на участието в Блока.

ДСБ, РБ и управлението не трябва и не може да бъдат разцепени, гласи убеждението на Москов.

Той защити отново здравната си реформа, след като Конституционният съд се обяви против разделянето на осигурителния модел на основен и допълнителен пакет. "На Миков и колегите му в главата им са само сърпове и чукове", контраатакува министърът заради апела на лидера на БСП Михаил Миков "да си събира чуковете и да си ходи".

Целите на реформата не са погазени, според него. "Решението на КС ясно казва, че разделянето на пакетите не е противоконституционно. Където не съм конкретизирал текстове като вносител, ще се направи, промени и съобрази с мотивите на КС. Философията на реформата е запазена", убеден е Москов.

Той призна, че неговото лично мнение е близо до особеното мнение на съдия Филип Димитров – той е единственият магистрат в КС, който не се е съгласил с решението на колегите си.

Сега качеството на лечението в болницата зависи от възможността на пациента да доплати. Смисълът на основния пакет е здравето на здравно осигурените пациенти да не е зависимо от способността им да доплащат.

"За тежките и важни състояния не трябва да има финансов ценз", обясни Москов принципа на реформата, като онагледи идеята си и с опростен чертеж и финансово разграфяване на принципа на действие на Касата по два здравни пакета.

Запитан за работата по пръстовия идентификатор, министъърът обясни, че двете най-стари български компании се явили като кандидатки за обществената поръчка, като едната е правила поръчка за парламента. "Идеята е за идентификатор между вас и вашата здравноосигурителна каса. Трябва да й потвърдите, че лично вие искате да потвърдите плащане за вашето здраве", аргументира визията си Москов.