Москва е заинтересована да развива сътрудничеството си с България, заяви пред министър-председателя Сергей Станишев кметът на руската столица Юрий Лужков.

Tой е у нас за откриването на дните на Москва в София.

Двамата с премиера Станишев обсъдиха възможностите за развиване на съвместни проекти в културата, социалната сфера и икономическите взаимоотношения.
Премиерът изрази задоволството си от качеството и добрата организация на Годината на Русия в България и поиска личната подкрепа на кмета Лужков за провеждането през 2009 г. на Годината на България в Русия.

"Желанието ни е тя да е наситена с достатъчно значими събития във всички сфери", каза министър-председателят.

Станишев и Лужков се съгласиха, че има големи възможности пред разширяването на икономическите отношения между България и Русия.

"Българските стоки са много добре познати у нас и нямат нужда от реклама - само славата им може да ги продаде", каза кметът на Москва.

Особен интерес се проявява към плодовете и зеленчуците, консервите, други хранителни продукти и лекарствата.

Премиерът предложи, за да се облекчи достъпът до руския пазар, в Подмосковието да бъде изграден логистичен център за българските компании, които искат да изнасят продукцията си.

„Реализирането на този проект ще доведе до рязко увеличаване на взаимния стокообмен", съгласи се Лужков.

Той каза също, че московското правителство разполага с подходящ за целта терен и разговорите за логистичния център могат да започнат в най-скоро време.

На срещата беше договорено също от страна на българското и на московското правителство да бъде създадена работна група, която да обсъди възможностите за изграждане на санаториуми и почивно-възстановителни комплекси за жителите на руската столица.

Тя ще прегледа българската нормативна уредба и процедурите, които трябва да бъдат съобразени при реализирането на подобни проекти, и ще предложи конкретни действия.