В машинния протокол няма как да има грешка. Toва заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова в сутрешния блок на БНТ.

Данните от машинното гласуване се записват във флаш паметта, която се представя в изчислителния пункт и се прехвърлят от това устройство към системата.

Проведен е добър тест за сигурността на машинното гласуване, като ЦИК ще вземе решение за контролно преброяване на разписките и за предсрочните парламентарни избори. Тя даде за пример частичните местни избори в община Благоевград и село Ясен, където преброяването на контролните разписки дало добър тест за сигурността на машинното гласуване.

За хеш кодовете Нейкова обясни, че с промените в Изборния кодекс СИК преди началото на гласуването трябва да отпечатат системна разписка. В долната част на разписката има системен хеш код. Когато кодовете съответстват, машината работи със сертифицираната версия на софтуера. Ако има разминаване, трябва да се уведоми РИК и ЦИК. Ако кодът е различен, с конкретната машина не трябва да се гласува, подчерта Нейкова.

СИК не може да решава за хартиеното гласуване. Ако има хипотеза за преустановяване на машинното гласуване, СИК трябва да уведоми РИК, тя от своя страна ЦИК и само последният може да вземе решение за преустановяване на гласуването с машина и преминаване към хартиено гласуване. Тя се надява да няма такива случаи, но не ги изключва като възможност.

Смарт картите служат за активиране на машината за гласуване, но не и за нейното манипулиране. Машините нямат интернет връзка и дори и да има опити за хакване, би било много трудно да се стигне до манипулиране на машините. С флаш паметите не може да се извърши някаква злоупотреба, защото са пломбирани, увери Камелия Нейкова.

В края на изборния ден, когато приключва СИК, се отпечатва финален протокол. Протоколът съдържа данните от машинното гласуване и е неразделна част от протокола на СИК.

Всяка секция ще бъде подсигурена с хартиени бюлетини, уточни Нейкова.

Избирателите могат да поддават сигнали, но първо трябва да се обръщат към РИК.

Нейкова смята, че нямало достатъчно време за обучение на Секционните избирателни комисии. Тя се надява Районните избирателни комисии (РИК) да са обучили достатъчно добре СИК, за да нямат проблеми и затруднения.

Хората, които не виждат, могат да гласуват с придружител. ЦИК ще излезе днес с решение как ще се реализира видеозаснемането.

По време на дезинфекция на изборното помещение не се прекъсва изборното гласуване.

Камелия Нейкова не се притеснява от саботаж и касиране на вота, но очаква да има недобронамереност. Според нея хората щели да упражнят гласа си, за да може изборите да бъдат проведени по един спокоен начин и без напрежение.

За гласуването в чужбина, Нейкова обясни, че в 511 секции ще се гласува само с хартия и в 273 с машини. Общо машините за гласуване в чужбина са 421. Всички машини за гласуване са доставени към дипломатическите и консулски представителства. Задължение на "Сиела Норма" е да осигури технически екипи, за да бъде обезпечена техническата поддръжка на машините, посочи Нейкова.