Дали самолетът (модел Piper PA-23-250 Aztec) от Унгария е шпионски или не - разследването ще установи. Това заяви военният министър Драгомир Заков в отговор на въпрос.

Той е възмутен от всякакви твърдения за самолета тарикат. Не може по този начин, безотговорно, с неверни твърдения и с лъжи да се обяснява, че било срамно за българските ВВС, че не го следели - нямало нищо подобно. Самолетът се следял от център в НАТО. Българските ВВС знаели къде се намира самолетът още преди влизането му в страната, а след влизането в България бил следен през цялото време. Самолетът никога не е представлявал заплаха, като самият му размер не предполага, той да направи някаква щета на инфраструктурата

Малък самолет нарушител от Унгария кацна у нас

Малък самолет нарушител от Унгария кацна у нас

Прелетял, съпровождан от изтребители, през Сърбия и Румъния

"Самолетът е бил обявен за потенциален ренегат. Когато стане това върху него не се въздейства, а се следи. Ако има действия, които заплашват конкретна инфраструктура, тогава има процедура за въздействие", обясни военният министър.

Той посочи и че самолетът преминал през другите държави в светлата част на денонощието, а като влязъл у нас имало буря в тъмната част на денонощието. Не е необходимо да има изтребители, които да придружават този самолет през цялото време. Българските системи, радари и ПВО защита са достатъчна, за да следи подобен самолет, който не представлява заплаха - може да бъде потенциална заплаха, но не е бил заплаха през цялото време, поясни Заков. 

Самолетът нарушител открит, но без пилот

Самолетът нарушител открит, но без пилот

Летецът-тарикат се издирва

Той се противопостави на това "самозвани експерти да хвърлят кал върху хора, които си вършат работа". Това безобразие, възмутен е министърът на отбраната.

На въпрос дали се е намерило решение за периода, в който изтребителите МиГ-29 няма да могат да изпълняват въздушен контрол, Заков заяви, че още се работи по въпроса. "Трябва да имаме еър полисинг и ще направим всичко възможно българските ВВС да изпълняват задълженията си по Конституция", увери той.

Между Търговище и Шумен кацнал самолетът калпазанин
Обновена

Между Търговище и Шумен кацнал самолетът калпазанин

В самолета не са открити следи нито от пилот, нито от пътници

За договореното с Гърция в какви срокове ще може да се включи тяхната бойна група, Драгомир Заков отбеляза, че всичко зависи от конференцията за генериране на сили, но и от готовността на гръцките въоръжени сили да изпратя военни тук. Министърът предполага, че всичко ще стане в кратки срокове - не повече от 2-3 месеца напред.