Не сме провели достатъчно задълбочени разговори за бюджета за постигане на консенсус преди внасянето му в пленарна зала. Това може би е причината, поради която ИТН са напуснали заседанието на Министерски съвет, предположи вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов в отговор на въпрос на News.bg.

Той не е бил в Министерски съвет, когато министрите на "Има такъв народ" са напуснали, а в парламента заради приемането на второ четене на Закона за ГМО.

Христо Иванов за напускането на министрите от ИТН : Няма нужда от заплашване и тропане по масата

Христо Иванов за напускането на министрите от ИТН : Няма нужда от заплашване и тропане по масата

Актуализацията може да се превърне в препъникамък

Сандов посочи, че е трудна коалицията, но ще оцелее, докато има подкрепа в Народното събрание. В каква конфигурация ще е коалицията, ще реши парламентът. Ние правим това, което трябва - работим в духа на закона, защитаваме обществения интерес, подобряване условията на работа, прилагаме закона и повдигаме темите на по-високо ниво, подчерта Сандов.

Знаете, че имаме нуждата да актуализираме по-бързо бюджета след промените на руската инвазия в Украйна да защитим най-уязвимите групи, но и да изпълним част от реформите, каза още вицепремиерът.

Заместник-министърът на околната среда и водите Тома Белев заяви, че е нямало пререкания между министрите на Министерски съвет. Нито едно министерство не е щастливо от бюджета, но това е резултатът от едно натрупване. Не може с години да се изоставят значими и важни проблеми, а сега да се намерят допълнителни средства, каза още той.

"Няма щастлив на 100%, но това е възможното, което е предложено. Няма как всички да сме щастливи", коментира Белев.

Нямаме специално отношения, а желание за повече разходи в отделните сфери. Нямало е ултиматуми от страна на ИТН за бюджета.