Твърда позиция на България по отношение на санкции срещу Русия, докато Русия се откаже от анексията, поискаха от Реформаторския блок.

Лидерите на "Движение България на гражданите" (ДБГ), Демократи за силна България (ДСБ) и Съюза на демократични сили (СДС) представиха пред медиите основните приоритети и насоки за кампанията за Европейски парламент, след като преди няколко дни стана ясна официално и тяхната обща листа.

От провеждащият се в момента Консултативен съвет за национална сигурност Меглена Кунева поиска да стане ясно, че всички български политици изразяват общата воля на всички български граждани за спазване на международните договори, които според нея категорично са нарушени от Русия.

Според Кунева санкциите могат да бъдат различни по вид, но целта е да попаднат на точното място, за да дадат сигнал към Руската федерация, че не трябва да прекрачва определени граници. "Ако този сигнал не бъде даден, светът може да тръгне в много лоша посока", настоя Кунева и призна, че дори търговските санкции да са нещо много сериозно, то трябва да бъде ясно, че Европа ги държи като възможност.

Запитан директно дали иска от КСНС да излезе с позиция за търговски санкции, Радан Кънев отвърна, че иска "твърда позиция, докато Русия се откаже от анексията". Ако не се откаже днес, тогава подкрепа за онези санкции, които ще я принудят да го направи, подчерта той.

Не правят услуга дори на руските граждани онези, които казват "никакви санкции, защото нямаме газ", анализира Кунева. Това не дава правилния сигнал на Русия, тъй като колкото по-ясно се каже какво ще последва за страната, толкова по-малко проблеми ще има.

По отношение на "безрезервната" подкрепа, която според някои журналисти и анализатори Европейският съюз дава на новото украинско правителство, Меглена Кунева успокои, че съюзът никога не дава безрезервна подкрепа и всичко е въпрос на диалог и условия. Строгостта ще бъде еднозначна, увери тя.

На въпрос на News.bg как оценяват ролята на партия "Свобода" и нейните представители във властта, както и скандалните нахлувания в украинска телевизия, Радан Кънев отговори, че "не влиза в украинската политика, а коментира само българската и европейската".

Преди да отговоря за "Свобода", чакам Станишев за отговори за "Атака" и нека видим какво правим с тях в България, преди да видим какво правим със "Свобода" в Киев, коментира Кънев.

Във връзка с аналогиите с Косово Меглена Кунева настоя, че всякакви подобни препратки са абсурдни, защото референдумът в Косово се е провел девет години след размирните събития там. Припомняме, именно на днешния 24 март преди 15 години макар и без да е упълномощена от ООН, НАТО се намесва в конфликта и започна масирани бомбардировки над Югославия, в резултат на които в края на войната Косово е предадено на ООН, преди през 2008 година тамошният парламент да приеме конституция, съгласно която Косово е обявена за независима и суверенна държава.

По отношение на предстоящите европейски избори тримата лидери бяха категорични, че ще дадат възможност в Европейския парламент да бъдат представени именно онези хора, които са прозападно и проевропейски настроени. "Листата символизира единството на нашите партии, на нашите избиратели и една голяма част от българската нация, която въпреки всичките ни тежки грешки пак ни даде своето доверие, но остана непредставена след последните избори", коментира Радан Кънев.

Той обеща, че реформаторите няма да водят негативна кампания и няма да откриват "приятелски огън", защото вече са се поучили от подобни грешки. Противници на блока са бедността, мафията и партиите, които според тях са отговорни за тях - БСП, ДПС, а от скоро и "България без цензура", която Божидар Лукарски нарече "втори ешалон на властта" с оглед начина, по който гласуват депутатите на Бареков в парламента.

"Нашата цел е да направим важното за България важно и за Европейския съюз", обяви водачът на листата Меглена Кунева и обеща да се бори за създаване на работни места, но без това да минава през съживяване на умрели бивши съветски фабрики. Добри директиви и регламенти, които да позволяват 100%-ово усвояване на европейските фондове, енергийна независимост и място в "Шенген" са сред другите битки, които Кунева обеща да води.

По повод "поканите" на Николай Бареков към СДС лидерът на партията бе категоричен, че СДС не сменя политическите си пристрастия като носни кърпички и единствената алтернатива се нарича Реформаторски блок.

Във връзка с появило се в социалните мрежи видео, на което вторият в листата на РБ Светослав Малинов оправя тежки нападки към Меглена Кунева преди години, лидерът на ДБГ отвърна, че блокът престава да бъде сбор от партии, в него вече няма скандали и е искрено щастлива, че може да работи с човек като Малинов.