Ние също изпитахме нашия "Nine Eleven" и това стана с атентата в Сарафово. Тогава видяхме от първо лице нечовешката същност на терористичния акт и го изпитахме на собствена територия.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на XI-та Международна конференция „Сигурността в Югоизточна Европа - в търсене на интелигентни решения", която не случайно се провежда на 11 септември - 12 години след като терористи удариха Кулите в САЩ.

Държавният глава подчерта, че много хора, включително и много политици, са се изказали по темата за кървавия атентат от Бургас. По думите му, предприети са много адекватни мерки след станалото през миналия юли. Надявам се, че днес сме по-готови към тази изключителна опасност към нацията, изтъкна още Росен Плевнелиев.

Той не пропусна да отбележи какво щяло да бъде, ако при този атентат сме били сами: „Слава Богу, ние сме интегрирани, ние сме част от НАТО. И това ни даде сила да се изправим срещу една грозна и нечовешка атака." „Видяхме и европейската солидарност", заяви още държавният глава и добави: „Когато сме интегрирани, сме силни, когато сме сами, сме слаби. Това може да го видим и нашата история."

Росен Плевнелиев коментира и случващото се в Сирия: „Всички станахме свидетели не просто на една война, която от днес не стартирала, но и как на 21 август беше използването на оръжие за масово унищожение на мирни граждани." Това е един ужасяващ акт, една атака срещу хуманността, която нямаше как да не бъде заклеймена. Това е недопустимо, заяви той. Плевнелиев допълни, че на този фон е много важно България да има единна позиция.

Президентът благодари на външния министър Кристиан Вигенин и позицията му по темата „Сирия". Държавният глава изтъкна и че при тази ситуация е много важно да сме единни, да имаме ясна позиция, да съзнаваме, че тенденцията към неустойчивост продължава. Той отправи апел и когато започне обсъждането на Бюджет 2014 да се обърне внимание на парите за военното министерство.

Нека да си даваме сметка, че намалените бюджети могат да доведат до застрашаване на сигурността на нацията в дългосрочен аспект, заяви той и призова да бъдат приети промени, съгласно Бялата книга. Нека службите да могат да изграждат и да надграждат своите способности, подчерта още Росен Плевнелиев. По отношение на националната сигурност той призова да мислим и в по-далечен хоризонт до 2020 и отвъд. Плевнелиев продължава да държи на изпълнението на Програмата 2020, както и обсъжданите през 2012 година реформи в Сектор „Сигурност".

В своята реч той намери място и „трите вълшебни думички" - енергийна ефективност, енергийна либерализация, енергийна независимост. Заплахите трябва да се засичат своевременно и да се следват основните приоритети за националната сигурност - интеграция, технологии, ресурси и демография, заключи Росен Плевнелиев.

Категорично искам да заявя, че когато казах, че ще намеря правилния момент да свикам КСНС съм бил прав, защото видяхте колко много динамично се променя средата всеки ден, заяви Росен Плевнелиев след края на конференцията.

Държаният глава беше категоричен, че ако е бил свикал съвета при първия призив, това е щяло да постави държавата в неизгодна позиция, тъй като ситуацията е много бърза и дори големите сили бързо променят позициите си.
Той увери, че следи внимателно случващото се.

На въпрос дали не поставя държавата в опасна игра заради заявената подкрепа към американската страна Плевнелиев обясни отново, че очевидно не е бил разбран правилно.
„Думите ми бяха много ясни. Първо - извършено е престъпление и виновните трябва да бъдат посочени и наказани. Второ - в България трябва да бъде осъществен дебат и да излезем с обща позиция."
Държавният глава повтори, че тогава е казал това, което Обама, Оланд и други световни лидери също са решили, а именно да инициират дебат.

Плевнелиев бе категоричен, че България ще има единна позиция през следващата седмица преди неговото посещение в ООН.
„Оптимист съм, работя за формирането на обща позиция и имам много сходни гледни токи с правителството, с министерство на външните работи и съм убеден, че скоро тази позиция ще бъде формирана."

По отношение на бежанците държаният глава призна, че проблемът не е лесен, защото ни заварва неподготвени, но се радва, че съветът за сигурност към министерски съвет е излязъл с проекторешение, формирани са кризисни щабове, а от разговорите му с министрите вижда, че се постига прогрес.