Петък 13-ти не се оказа черна котка за властта. Депутатите отхвърлиха вота на недоверие срещу правителството Денков/Габриел, поискан заради политиката в сектор Енергетика. Вотът бе внесен от парламентарните групи на "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ".

В залата на Партийния дом присъства и целият състав на Министерски съвет - премиерът акад. Николай Денков и министрите. 208 депутатите се регистрираха за заседанието, като знаково бе неучастието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който вчера заяви, че еднакво добре се справят и като управляващи, и като опозиция.

Без много процедурни хватки депутатите минаха към самото гласуване.

Народните представители гласуваха със 71 гласа "за" и 143 гласа "против", без въздържали се. По парламентарни групи гласуването бе следното: ГЕРБ/СДС гласуваха против вота на недоверие с 48 гласа, ПП/ДБ с 62 гласа "против" и ДПС с 33 гласа "против".

За вота гласуваха "Възраждане" с 37 гласа "за", БСП с 23 гласа, ИТН с 10 гласа. "За" гласува и независимият народен представител Радостин Василев.

Бойко Борисов пропуска гласуването на вота на недоверие

Бойко Борисов пропуска гласуването на вота на недоверие

От Разград лидерът на ГЕРБ напомня, че математиката на опозицията не излиза

Припомняме, че вчера народните представители водиха дебат над 4 часа и спориха предимно за АЕЦ "Белене", за водорода и много малко по исканията на протеста на миньорите. Самите протестиращи вечерта вдигнаха блокадите на АМ "Тракия", "и Хаинбоаз, но се заканиха, че подготвят ефективни стачни действия по време на зимата.

Вчера от БСП се заканиха, че ако този вот в сектор Енергетика не мине в пленарна зала и бъде отхвърлен от депутатите, ще съберат подписи за втори вот на недоверие в областта на "Националната сигурност и отбрана".

След гласуването изказвания направиха от трите ПГ, които и поискаха вота на недоверие. Остри бяха от ИТН.

Депутатът Станислав Балабанов поиска да зададе няколко въпроса на бившия премиер и настоящ съпредседател на ПП/ДБ Кирил Петков, който по думите му ръкопляскал на отхвърления вот на недоверие като обезумял тийнейджър. Разбрахте ли дългата ръка на ДПС къде ви погали. Вие бяхте изгубената лодка с Ивайло Мирчев на Росенец, заедно бяхме на протестите. Как се чувствате днес? Щастлив ли сте, запита Балабанов бившия премиер.

За пореден път ПП/ДБ доказахте, че вие извършите най-отвратителното, унизителното и срамното действие срещу българските граждани - управлявате с най-голямото зло. Хак да ви е, завърши Балабанов.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов пък "наложи" наказание забележка на председателя на 49-то Народно събрание Росен Желязков, която самият той обеща да бъде разгледана на следващия председателски съвет.