Още със започването на 50-ия Национален конгрес на БСП и след първите изречения на лидера на Корнелия Нинова възникна скандал.

Петър Витанов взе думата и попита: "Докога ще отказваме да носим вината, лидерът носи отговорността, истинският лидер води битките".

Другарю, Витанов, дайте предложения по дневния ред, прекъсна го Георги Свиленски, който води първата част на заседанието.

"По същество", каза Витанов. "Искам първа точка да бъде прекратяване на правомощията на председателя на НС на БСП", съобщи той. В залата последваха и ръкопляскания.

Бе повдигнат въпросът, че има списък за недопускане на членове на НС на БСП и са закрити общински организации в Хасково. Девет делегати са отстранени, те са пуснали жалба в комисията по жалбите и мандатната, съобщи Петър Мутафчиев.

Списък със забранени лица на Конгреса на БСП

Списък със забранени лица на Конгреса на БСП

Кирил Добрев се появи полулегално

Думата взе и Валери Жаблянов, който също протестира и поиска микрофони в средата на залата, както и да се раздаде резолюцията в залата.

Румен Гечев попита: "Кой ще управлява партията преди изборите, това е опит за атентат и няма как да мине".

Крум Зарков подкрепи с искане за оставка на Корнелия Нинова. "Откажете се от конгреса, за да може БСП да спечели избори", поиска той.

По искане на Атанас Зафиров да се прекрати дебатът и да се продължи с дневния ред на заседанието - "оставката на Корнелия Нинова остана на думи". 537 бяха "за", 221, "против", 16 "въздържали се" и дебатът бе прекратен.

Румен Овчаров иска да "бъде освободен от медиите"

Румен Овчаров иска да "бъде освободен от медиите"

Така той коментира попадането на името му в списъка "Магнитски"