Нови централизирани структури ще бъдат създадени с приемането на Закона за електронното управление. Става дума за държавна агенция и държавно предприятие, съобщи във Варна депутатът от ГЕРБ Павел Христов, цитиран от БНР.

Очаква се законът да стане факт до три месеца.

По думите на Христов, новите структури за създаване на електронно правителство ще се изградят въз основа на вече съществуващото звено "Информационно обслужване".

„В закона има 6-месечен срок на одит, т.е. да се направи анализ на реалното състояние в държавата, защото за 15-тина години над 3 милиарда са средствата, които са изразходвани там.
Купени са много системи, софтуер, хардуер, неща, които трябва да се види какво имаме в момента, какво от тях е използваемо, какво е морално остаряло и какво трябва да се инвестира оттук нататък.
Така че, шест месеца ще е срокът, в който, освен да се одитира, да може да се направи реална прогноза какво ще се случва след това, как тези системи да се интегрират, да се види какви нови системи ни трябват, за да може най-накрая от един портал всеки един от нас като гражданин да влезе и да ползва тази услуга, която му трябва, без да се реди по опашки и да ходи по ведомства.” – коментира Павел Христов.