Министърът на външните работи Светлан Стоев се срещна с посланика на Азербайджан Хюсейн Джалал Оглу Хюсейнов, с когото обсъди теми от двустранните отношения, включително в сферата на икономиката, културата, транспорта и енергетиката.

"Значителен потенциал за сътрудничество съществува в областта на енергетиката и енергийните доставки", подчерта Стоев. Доставките на азербайджански газ и на синьо гориво от Южния газов коридор са неразделна част и условие за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България.

"Булгаргаз" не иска азерският газ да влиза в предизборния разговор

"Булгаргаз" не иска азерският газ да влиза в предизборния разговор

Внасяли сме максималното количество азерски газ, уверяват от "Булгаргаз" ЕАД

България отдава голямо значение на отношенията с Азербайджан и се надява на тяхното по-нататъшно укрепване и задълбочаване. 

По време на срещата бе изразен взаимен интерес за задълбочаване на двустранното сътрудничество и засилването на търговско-икономически отношения.

Българската страна изрази интерес и от задълбочаване на сътрудничеството в областта на транспорта и комуникациите с Азербайджан. Според Светлан Стоев двете страни трябва да се възползват от географското си положение за изграждане и по-нататъшно подобряване на инфраструктурата между Европа и Азия. Нови възможности за България и страните-членки на ЕС в търговско-икономически аспект предоставя и ЖП връзката Баку-Тбилиси-Карс, която стартира през октомври 2017 г.

От своя страна посланик Хюсейнов изрази желание българският народ да научи повече за Азербайджан, за културата и историята на страната, посочвайки, че контактите между двата народа са от особена важност.

В заключение Стоев увери Хюсейн Джалал Оглу Хюсейнов, че може да разчита на съдействието на МВнР на България по всички теми от общ интерес.