Децата на улицата, отпадащите от училище и жертвите на трафик са сред приоритетите в сътрудничеството между България и Румъния в областта на закрилата на детето.

Писмо за намерения за сътрудничество в тази сфера беше подписано днес в Министерството на труда и социалната политика въз основа на протокола за сътрудничество между социалните министерства на двете страни от 11 юни 2003 година.

Документът подписаха Богдан Панаит, държавен секретар и директор на Националната служба за защита правата на децата, и зам.-министърът на труда и социалната политика Иванка Христова, информира БНР.

Превенция на изоставянето, приемна грижа, преструктуриране и затваряне на специализирани институции за деца, реинтеграция в училище на деца от ромски произход, също са сред акцентите в развитието на социалните услуги за деца, предвидени в писмото за намерения за сътрудничество.

Документът предвижда още взаимодействие за децентрализация на социалните услуги, договаряне на управлението и предоставянето на социални услуги, стандарти за тяхното качество и система за наблюдението им чрез лицензиране и инспектиране.

Двете страни ще си сътрудничат също в наблюдението на спазването на правата на децата и изграждането на информационна система за закрила на детето.