Създадена е Национална стратегия за равни възможности за всички по повод участието на България в „Европейска година на равните възможности за всички - 2007", заяви министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова при официалното откриване на инициативата у нас в хотел „Шератон" в София.

Мотото на стратегията е „За общество, основано на включването", информират от пресцентъра на МТСП.

Министър Масларова подчерта, че „Европейската година на равните възможности за всички" е предизвикателство за установяването на партньорство от нов тип между правителството, социалните партньори, бизнеса и обществото за преодоляването на бариери от обективен и субективен характер за реализиране на равните възможности за всички.

Основната цел на „Европейската година на равните възможности за всички" е да повиши чувствителността на всички за устойчиво и пълноценно включване на рисковите групи в обществото, за пълноценен диалог между държавните институции, социалните партньори и неправителствените организации, за насърчаване принципа на равнопоставеността и недискриминацията въз основа на пол, възраст, увреждане, расов и етнически произход, религия, вярвания, сексуална ориентация, обясни министър Масларова.

Планът на България за равните възможности е добър, той е един от най-интересните и амбициозните, с добри инициативи и подход за постигане на равни възможности за всички, заяви Стефан Олсън, началник отдел „Действия срещу дискриминацията и Гражданско общество" към Генерална дирекция „Заетост, социална политика и равни възможности" на Европейската комисия.

Михаел Гайер, посланик на Федерална Република Германия у нас изрази задоволството си, че инициативата тръгва под германското председателството на ЕС и определи България като многоетническа и многоезична държава с голяма толерантност и възможности за интеграция.

Според Майкъл Хъмфрис , ръководител на Представителството на Европейската комисия у нас, България има какво да предложи като опит на Европейския съюз.

Председателят на Парламентарната комисия за защита от дискриминация Кемал Еюп определи ромското население като най-пренебрегваното и очерта четири основни теми, по които трябва да се стимулира диалог и обмяна на добри практики.
Той подчерта, че трябва да бъдат преодолени стереотипи от миналото, за да настъпи промяна в нагласата на обществото.

Омбудсманът Гиньо Ганев в типично негов стил обясни, че трябва да се търсят пътища не за прескачане, а за премахване на бариерите, които пречат за осигуряването на равен шанс и равни възможности за всички.

Баки Хюсеинов, заместник-министър на труда и социалната политика, очерта накратко основните дейности, с които България участва в „Европейската година на равните възможности за всички - 2007".

Като чудесна възможност да се справим с предизвикателствата, определи Мая Чолакова, директор на дирекция "Етнически и демографски въпроси" към МС, „Европейската година на равните възможности за всички - 2007".

Юлияна Николова, директор на Европейския институт, пожела на края на 2007-ма да се почувстваме по-равни, колкото и да сме различни.

"2007 - Европейска година на равните възможности за всички" е част от стратегията на Европейската Комисия за поощряване на многообразието и борба срещу дискриминацията в ЕС. В инициативата участват 30 държави - 27 страни-членки на ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.