Правителството одобри проект на Спогодба между България и Руската Федерация за организация на пряка международна железопътно-фериботна връзка между пристанище Варна и пристанище Кавказ.

Документът цели разширяване на двустранния стокообмен на балансирана основа и активизиране на икономическите връзки и сътрудничеството между двете страни. Проектоспогодбата ще доведе до разширяване на възможностите за използването на ефективния и екологичен транспорт в развитието на двустранните търговски отношения. 

Предвидено е създаването на условия за осъществяването на пряка транспортна връзка по море с Руската федерация, чрез ефективен и екологичен транспорт, при което ще се разширят възможностите за стокообмен между заинтересованите стопански субекти.

В текстовете на документа са регламентирани рамката и общите условия за превозите по море между договарящите се страни.

Дефинирани са субектите - морски и железопътни превозвачи, които ще оперират по пряката фериботна връзка между пристанищата Варна и Кавказ. Определена е и правната рамка на операторите, в това число и на тези, които превозват опасни товари. Разработени са правилата за регулиране на дейността и е определен оперативния орган за управление - Съвет по експлоатация на международната фериботна връзка между пристанище Варна и  пристанище Кавказ.

С документа се създава възможност за осигуряване на технологична съвместимост между двете пристанища. 

Спогодбата е открита и дава възможност за присъединяването на трети страни.

Тя се базира на принципите на равнопоставеност, зачитане на националния суверенитет, взаимната изгода и интереси.