Създаването на електронна трудова книжка обсъдиха от Българската стопанска камара (БСК) с представители на Фондация "Право и Интернет" (ФПИ) и Българската конфедерация по заетост (БКЗ). Информацията е от БСК.

Целта на електронната трудова книжка е да бъдат минимизирани негативните последици за работещите при загуба и унищожаване на трудовата книжка или липса на печати и подписи, да се повиши контролът и да се намалят трудово-осигурителните измами.

Чрез електронизиране на трудовата книжка ще се осигури достъп до вписаната в нея информация в реално време. По този начин ще отпадне необходимостта от връчването на уведомление по чл. 62, ал. 5 от КТ на работника или служителя, издаване на УП 2 и УП 3, обясняват от работодателската организация.

Когато тази информация е на електронен носител, тя ще се структурира в национален обхват и ще може да бъде използвана при провеждане на политики на пазара на труда.

БСК не одобриха представения преди година проект на нова Наредба за трудовата книжка и трудовия стаж.

Според проф. д-р Георги Димитров, председател на ФПИ, е необходимо изграждането на изцяло нова информационна система. Тя не трябва да бъде просто регистър, а да управлява нова база данни и да се постигне една комплексна електронна услуга, в която да бъде предвидена възможност за различни видове достъп. "Концепцията за новата система трябва да е ясна и изчистена и да има съгласието на всички страни", допълни той.

През последните няколко месеца екипи на БСК, съвместно с Българската асоциация за управление на хора (член на БСК) започна съвместна работа по актуализиране на предложението на преход от хартиена към електронна трудова книжка.

Преди да се премине към електронна трудова книжка, са необходими и редица нормативни промени, които предстои да бъдат предложени в пакет. Напредъкът по цялостната концепция и предложенията ще бъдат обобщени и представени пред Социалното министерство.

Концепцията за електронна трудова книжка ще бъде съгласувана със синдикатите.

В срещата участваха Мария Минчева - директор на Правната дирекция в БСК, проф. д-р Георги Димитров - председател на ФПИ, доц. д-р Даниела Илиева - изпълнителен директор на ФПИ, и Ирена Петрова - член на УС на БКЗ.