СДС внесе проект за поправка на закона за местните избори, с която се предвижда право на глас да имат само живелите в населеното място в последната една година, съобщиха от Съюза на демократичните сили.

В сегашния закон също има изискване за уседналост, но то е само за последните два месеца.

Промените са изцяло в съответствие с европейските практики, каза пред журналисти вносителят на проекта Иван Сотиров.

"Ако избирателят е живял постоянно в съответното населено за определен срок преди изборния ден, това е гаранция, че познава проблемите на общината, в която гласува и че е солидарен с другите жители като данъкоплатец", посочва Иван Сотиров в мотивите към законопроекта.

Въвеждането на принципа на уседналост за територията на община или населено място ще сложи край на порочната предизборна практика в страната да се регистрират организирано хора от една община в друга, каза още той.

Прехвърлянето на гласове от едно място към друго става предимно чрез регистрация на сезонни работници и малцинствени групи. Подобни практики подменят вота, създават предпоставки за корупция и дискредитират изцяло изборния процес, подчерта г-н Сотиров.

Според лидера на СДС в Созопол Стойо Недин в момента в черноморския град има вече регистрирани над 3000 работници. Той посочва случаи, в които на един и същ адрес са регистрирани повече от 50 човека, а в община Черноморец и околните села са се регистрирали над 4000 души.

Г-н Недин изрази безпокойство, че тези хора ще решават съдбата на местните жители. Той даде като пример местните избори в Созопол от 2003 г., когато гласоподаватели от вътрешността на страната, регистрирани малко преди изборите, предрешили избора на настоящия кмет.