Днес СДС избира нов лидер, дискусията на 22-та Национална конференция е приключила и им предстои им процедура по гласуване.

По време на конференцията Божидар Лукарски се обърна към всички присъстващи в залата с думите "Аз Ви дължа една огромна благодарност за всичко, през което преминахме заедно! Без Вас, СДС отдавна нямаше да го има! СДС не е ръководството, не е дори и сградата, макар че тя е символ!"

Освен благодарност, той поиска поиска и извинение за това, че те, лидерите, не са успели да съхранят обединението вдясно. Не са надмогнали личното си его и са забравили горчивите уроци на разделението през годините. "Но когато говоря за вината на лидерите в РБ, няма да подмина и моите грешки като председател на СДС".

"За провала на десните коалиции на изборите са виновни всички лидери! Ние, в СДС, подадохме ръка на напусналите Реформаторския блок, но може би не бяхме достатъчно настоятелни", доплва той. "Тези, които не приеха подадената ръка, се заблудиха, че сами могат да представляват интересите на повече от 300 000 десни избиратели. И какво постигнахме?! Разпиляхме вота на хората и те останаха непредставени в българския парламент!"

Във връзка с 43-тото НС, Лукарски коментира, "За първи път от 2001 година, СДС беше представена не само в парламента, но и в различни нива на изпълнителната власт. Аз, като лидер на СДС, поех поста на икономически министър и отдадох голяма част от времето и потенциала си да постигна високи резултати в областта, за която бях отговорен", коментира Лукарски

Отдаден на работата в икономическия сектор обаче, той не успял да обърна достатъчно внимание на структурите на партията, да пътува повече из страната, да се среща със седесарите и да чува от първо лице, какви са според тях проблемите в партията и в Реформаторския блок.

"И това е моята основна грешка в последните години. Отчитам я и Ви моля за прошка!" , са думите му към присъстващите.

Лукарски подаде оставка като лидер на СДС

Лукарски подаде оставка като лидер на СДС

Остава подава цялото ръководство на партията

Бъдещето на СДС е основна тема, основна емоция, която вълнува всеки един в този момент, коментира Лукарски. СДС е, и винаги ще бъде, символ на свободата и демокрацията за него. Счита, че внимателно трябва да се обмислят бъдещите им стъпки, трябва да се събират по-често, да обменят мнения и идеи. Според него е добре да се свика през есента нова, програмна конференция, на която спокойно и от дистанция на времето да се подготвят стратегии за развитието на СДС и идеи за дясно обединение.

Задача на СДС било да започне работа по създаването на Българска национална доктрина, която са предложили в програмата на Реформаторския блок за последните избори. Сега СДС трябвало да бъдат движещата сила за постигане на съгласие около националните приоритетите за следващите десетилетия, смята Лукарски. "И аз предлагам това да се превърне в новата мисия на СДС!", допълва той.

Смятат да привлекат съмишленици не само от политическите сили, но и от гражданите, които искат да се включат в работата по националната доктрина. Искат да предложат на българското общество визия за една модерна и богата държава.

Във връзка с избора на ново ръководство на СДС Лукарски счита, че е но много по-важно е да се чуят мисли на всеки, който иска да говори по време форум. Надява се, че ще излязат още по-сплотени от тази зала.

"Докато вярата ни е жива, СДС ще го има! Да си пожелаем ползотворна работа и сплотеност! Защото само, когато усилията са общи, а посоката, в която гледаме - една, идва и успехът!", приключва обръщението си той.

Преизбраха Лукарски за лидер на СДС

Преизбраха Лукарски за лидер на СДС

На 22-ата Национална конференция на партията...