Трима депутати от СДС ще бъдат изключени от партията. Това са Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров, стана ясно на днешното заседание на Националния съвет на сините.

Надежда Нейнски обяви, че напуска партията: Днешното решение на Националния съвет беше тест за това кой в какво вярва в СДС. Оказа се, че вярваме в различни неща
Още...

 

По този начин СДС остава с шестима депутати в парламента, които заедно с колегите си от ДСБ и тримата изключени сформират ПГ на Синята коалиция. В момента тя е от 14 народни представители и при евентуално напускане на тримата изключени, ще наброява само 11 депутати, тоест съвсем близко до санитарния минимум за същестуване от 10 народни избраника.

Решението за изключване на Мартин Димитров е взето с 56 гласа „за", 0 „против" и 0 „въздържал се", за Димо Гяуров - 54 „за", един „против" и един „въздържал", решението за Ваньо Шарков е взето с 49 гласа „за", трима „против" и 4 „въздържал се".

По въпроса защо се прекратява членството на депутатите Кабаиванов уточни, че те са нарушили основни принципи и с действия и думи уронват престижа на СДС. Те вече не работят за каузата за СДС и щом не работят за тази кауза, е логично да не бъдат членове, убеден е Кабаиванов.

Попитан дали би трябвало изключените депутати от СДС да напуснат парламентарната група на Синята коалиция, Кабаиванов посочи: „Би било коректно от тяхна страна, но не вярвам да съберат мъжество за това".

Шарков: СДС взе безумно решение
Още...

Той подчерта, че депутатите от СДС са девет, а партията е от 15 000 и че на днешното заседание са присъствали хората, които я представляват и са дали своята политическа оценка. Решението за изключване е предложено от Контролния съвет и е взето от Националния съвет. И тримата депутати - Димитров, Гяуров и Шарков са били поканени да присъстват на днешното заседание, но не са отишли.

Той подчерта, че от всички депутати от СДС единственият, който е присъствал, е Михаил Михайлов.

Кабаиванов съобщи още, че Мартин Димитров не може да продължи да бъде съпредседател на Синята коалиция, защото той е там като член на СДС, а членството му вече е прекратено.

По-рано, в началото на днешното заседание на НС на сините, Румен Христов поясни, че дали ще има оставки в резултат на днешното заседание ще стане ясно след разискванията, които започнаха тази сутрин.
„Ако има оставки, това е достойно поведение", коментира на влизане в залата той, без да се ангажира да прогнозира какви ще бъдат санкциите за случилото се в партийните редици.

„Националният свет ще реши, но ще има санкции за всичко това", заяви Христов и подчерта: „Заради депутатите ние нямаме достоен кандидат за член на Конституционния съд."

Зам.-председателят на сините каза, че била поставена задача за търсене на друг кандидат и коментира, че не се сеща за друго име и че не вижда по-знакова фигура от Петър Стоянов.
Той допълни, че ако е на мястото на Стоянов и той не би се съгласил да бъде номиниран при положение, че парламентарната група не го подкрепя. „Не може да се работи против интересите на СДС", подчерта още Христов.
Запитан дали СДС е притурка на ГЕРБ, той заяви, че важното е отношението към БСП и подчерта, че СДС за разлика от ДСБ, няма нито един представител в изпълнителната власт.

Той изтъкна още, че при гласуването на бюджета за 2013 година СДС ще гласува против, тъй като това е изземващ бюджет.

Синият лидер Емил Кабаиванов каза, че Националният съвет ще даде оценка на действията на депутатите и ще прецени кой как е действал и оттук нататък кой може да представлява СДС в парламента.
Най-важното е политическата оценка и днес партията ще я даде, заяви той, а по въпроса дали ще бъде издигнат нов кандидат за КС Кабаиванов каза, че след заседанието ще стане ясно.

По-рано днес в сутрешния блок на Нова Телевизия бившият лидер на сините Мартин Димитров коментира, че евентуалното му изключване дори би било по-добрият вариант, защото самият той не иска да се явява на избори с хора от редиците на сините, които обаче действат като лоялни към други политически сили.
„Ако искам да ми е председател Цветан Цветанов, ще отида в ГЕРБ, но да стоя в СДС и той да ми е председател - няма смисъл", поясни той.

Освен прекратяването на членството на тримата депутати НС реши да упълномощи НИС да довърши процедурата по номинираме на кандидат за член на Конституционния съд в срока, в който парламентът е приел. С отделно решение Националният съвет задължава останалите шестима депутати в българския парламент, излъчени от СДС, да внесат и гласуват „за" предложението на НИС.