На пресконференция след заседание на НИС на СДС Мартин Димитров заяви, че Съюзът на демократичните сили е първата партия, която излезе с ясна антикризисна програма, информираха от пресцентъра на партията.

Това, което се случва в момента в държавата не ни харесва. Наблюдаваме едно лутане и тотално объркване. Правителството още няма ясна концепция какво ще прави, а в криза това е много лошо, каза Димитров.

От партията са твърдо против увеличаването на ДДС и отмяната на плоския данък.

Димитров посочи, че увеличаването на данъци е лява политика. Десният подход е свързан с намаляването на разходите, в криза само левите вдигат данъци, това е крайна мярка, допълни Димитров.

Според него сегашната ситуация създава несигурност в гражданите и бизнеса. В предложените мерки липсват такива свързани с разплащането с бизнеса.

Той поясни, че управляващите са недооценили ситуацията. Лидерът на СДС обаче заяви, че ситуацията у нас все още е управляема, но ако не се вземат мерки, може да се стигне до "гръцкия сценарий".

По думите на Димитров от ГЕРБ са приели някои от мерките, предложени от сините, в техния антикризисен план, но не изцяло. Реално в момента сега действа националният антикризисен щаб, но само наполовина, тъй като в него участват синдикати и работодатели, но не и парламентарно представените партии. Според Димитров в обсъждането на мерките трябва да участват дори от БСП и ДПС.

Ние ще продължим да предлагаме мерки за справяне с кризата, допълни той.

От СДС вече са внесли в парламента предложение за промяна в Закона за обществените поръчки, каза лидерът на партията.