Различното мнение е ценност в една демократична държава. То е задължително в политиката, икономиката и всички социални сфери. Но е "игра с огъня", когато се отнася за здравето и живота. Това предупреждават от СДС в своя официална позиция по повод настоящата ситуация с коронавируса.

Те посочват, че нацията ни отново е разделена, а двете крайности - паниката и отричането, са на път да превърнат кризата от COVID-19 от здравна, икономическа и социална в поредната точка на противопоставяне. По повод новия черен рекорд у нас от 1024 заразени за денонощие от СДС заявяват, че това сякаш не ни стряска, а ожесточава още повече.

"Теории на конспирацията заляха социалните мрежи, че толкова изследвания не могат да се направят за 24 часа. Появиха се още повече "авторитети", отколкото в началото на коронакризата през пролетта. Сякаш е жизненоважно да се убедим, че това е измислица, а не страшна реалност!", посочва се в позицията им.

Те са категорични, че отричането е оръжие срещу страха и няма да омаловажи заплахата, а ще й позволи да нанесе по-сериозни здравни и икономически щети.

 Печални рекорди: 1024 нови случая на коронавирус, 22 жертви

Печални рекорди: 1024 нови случая на коронавирус, 22 жертви

88 души са в интензивни отделения...

От партията предлагат пет мерки, за да се противопоставим на тази опасност.

На първо място според тях е единството срещу това, което се задава, дори във всичко друго да сме различни. На второ място от СДС призовават за отговорност към себе си и към другите. Третата мярка е стриктното спазване на мерките, независимо дали вярваме или не в пораженията от коронавируса.

Не можем да лишаваме другия от правото да опази живота си, категорични са от партията.

На четвърто място те поставят солидарността към най-уязвимите, а на пето - постоянния контрол и самоконтрол както от страна на гражданите и на фирмите.

Според тях бизнесът трябва да работи, но при спазване на всички противоепидемични мерки, за да не се застрашава здравето на хората и да не се спира икономиката.

От СДС предупреждават, че здравните, икономически и социални последици от COVID кризата ще се усетят най-силно през предстоящите месеци, като тяхната сила ще зависи не само от умението на управляващите да се справят, но и от всеки един от нас.

Те посочват, че петте стъпки не са трудни, а въпрос на осъзнатост.