Не е изяснено колко ще струва на мобилните оператори предоставянето на данни по Закона за електронните съобщения.

Това заявил лидерът на СДС Мартин Димитров.

Той коментира последните предложения, обсъдени на дискусията в парламента. От думите му стана ясно, че СДС са доволни от падането на интерфейс.

Ако бъде пропуснат срокът между първо и второ четене, всички тези промени, дискутирани днес, няма как да влязат, подчерта той.

Мобилните оператори трябва да инвестират 40 млн. евро, за да отговорят на нуждите на МВР за своевременно предоставяне на данни.
Още...

Ние от СДС няма да се успокоим, докато не видим окончателния текст на закона, коментира Димитров. Според него европейската директива, на която се опира ЗЕС, трябва да бъде въплътена в българското законодателство.

На въпроса на news.bg как ще коментира идеята на мобилните оператори държавата да обмисли механизми за компенсации за операторите за инвестициите, които те ще трябва да направят, за да изпълнят задълженията си по закона, той отговори:

Проблемът е, че има дупка от това, че правителството не е направило анализ на разходите на компаниите.

Тези разходи трябва да бъдат уточнени, изтъкна той.

Според него, ако само компаниите представят своите калкулации за разходите, има опасност тези изчисления да бъдат завишени.

Димитров каза още, че има начини да се обменя информация в интернет, без човек да бъде заловен от органите на реда. В тази връзка от СДС съобщиха, че ще организират демонстрация с експерти в петък.

Който иска да се скрие, може да се скрие, категоричен е Мартин Димитров.

На пресконференцията стана още ясно, че СДС са готови да поемат част от разходите на премиера за пътуванията му до Израел, ако всеки път той се връща от там с намалено ДДС.

Това обяви Мартин Димитров по повод изявленията на Бойко Борисов да бъде намелена данъчната ставка. Тази готовност министър-председателят изрази по време на визитата си в Израел. Димитров посочи, че одобрява идеята за намалено ДДС.

Около 500 милиона лева е невърнатото ДДС от държавата, изтъкна той. Официалните данни обаче са за 300 милиона лева невърнато ДДС.

Лидерът на СДС направи и друга прогноза - дефицитът в бюджета ще бъде около 2%, а не около 0,5% както беше обещало правителството.

Според Мартин Димитров трябва да се увеличи събираемостта, за да влязат повече пари в държавната хазна.