СДС разполагат с информация, че служители на Агенция „Пътна инфраструктура" са получавали допълнителни възнаграждения, чиито размер до месец август превишава с 1,5 млн. лева предвидените в бюджета. За това съобщи председателят на предизборния щаб на партията Борис Марков, цитиран от БГНЕС.

От СДС ще поискат еднозначен отговор от министър Росен Плевнелиев дали данните им отговарят на действителността. Ако те бъдат потвърдени, „сините" ще попитат колко средства са изплатени като допълнително материално стимулиране в структурата на АПИ. Ако са изплатени средства над одобрения бюджет за агенцията, ще се търси отговор на въпроса с разрешение на кого се е случило това и дали ще понесе някаква отговорност лицето.

От СДС очакват да им бъдат предоставени следните данни: какъв е размерът на изплатените финансови стимули в агенцията по месеци, кои са служителите, на каква длъжност и в какъв размер са изплатените им финансови стимули по месеци и какъв е размера на платените върху тези средства осигуровки, пак по месеци. „Сините" подозират, че това е практика не само в тази агенция.

Лидерът на партията Мартин Димитров потвърди, че от Синята коалиция ще изпратят писмо до ЕНП, за да се произнесат оттам има ли трайна тенденция и опит в България за подмяна на историята и реабилитация на бившия комунистически режим и персонално на Тодор Живков, както от ГЕРБ, така и от Атака.

Според Димитров, Бойко Борисов е първият български лидер от Тодор Живков насам, който е „за" национализация. СДС предлагат на остров Персин да се изгради Мемориал - музей в памет на страданията на хиляди българи, заточени там.

„Сините" подчертаха, че предлагат алтернативи на управленските грешки, а не стоят отстрани, подобно на президента Първанов. „Имаше чуваемост за част от идеите ни от управляващите, проблематично е, че тенденцията е негативна", отбеляза Мартин Димитров.