Съветът за електронни медии (СЕМ) ще разгледа казуса с БНТ по време на днешното си заседание на медийния регулатор, стана ясно от дневния ред на СЕМ.

Като точка 3 е записано: "Среща с УС на БНТ във връзка с Тригодишната програмна визия и стратегия на БНТ". Докладчици са Емилия Станева и Спаска Янева. Очаква се по време на срещата да бъде обсъдено и напрежението между програмния директор на БНТ Емил Кошлуков и журналистите в медията.

Повод за обсъждането в СЕМ е сигнал от екипа на предаването "Денят започва с култура" за натиск, упражнен от програмния директор Емил Кошлуков. Според представители на екипа е имало предложения какви въпроси да бъдат задавани на гостите, както и искания за по-развлекателен формат и гонене на рейтинг.

В понеделник, 22 януари 2018 г. журналистите от предаването "Денят започва с култура" излязоха с декларация, в която признават, че в последната седмица са обект на натиск от страна на Кошлуков. В документа се казва, че обществената телевизия не се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители.

"Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани", пише в декларацията.

Ден по-рано - на 21 януари, на Фейсбук страницата на Емил Кошлуков бе публикувано неговото становище в 14 точки за случващото се в БНТ. В него той припомня цели и задачи на обществената телевизия като пита: "Ако те гледат една шепа хора, как точно изпълняваш ролята си?" и заявява, че обществените телевизии имат висок рейтинг в цяла Европа.

Без да обяснява какви точно резултати цели, Кошлуков пише: "БНТ има добри предавания, качествени журналисти и производство, постига и добри резултати. Не винаги, но постига. Нашата цел е да станат още по-добри."

Според декларацията на Кошлуков, "оценката ни я дават отново зрителите, не партийните централи, нито медиите на олигарси. Ние сме обществена телевизия, не сме длъжни да се съобразяваме с политически и други интереси, единствено с обществения", пише бившият водещ от TV7.

В позицията на програмния директор се казва, че той дава пример като работи повече - и като началник, и като водещ. Припомняме, новият програмен директор на БНТ Емил Кошлуков стана и водещ на предаването "Още от деня", практика, която не е типична за обществената телевизия.

В отговор на тази позиция ден по-късно - 22 януари, малко след като от предаването "Денят започва с култура" публикуваха декларацията си, колегите им от Продуцентския съвет на дирекция "Информация" изразиха своята позиция, че знаят какво значи обществена телевизия.

"Отхвърляме внушението, че рейтингът е единственият критерий за успеха на една обществена медиа. Освен него, значение има и доверието. Тук досега БНТ водеше", се казва в позицията на новинарите на БНТ.

"Ние не смятаме, че сме съвършени. Нито се съпротивляваме на промяната. Вярваме, че обществената телевизия е процес; тя е непрекъсната промяна", отговарят на новинарите на програмния си директор в обществената телевизия.

"Искаме ясни гаранции от ръководството на БНТ, че принципите ще бъдат спазвани, а стандартите - защитени. Готови сме на диалог по всеки дискусионен въпрос. Настояваме нашата позиция да бъде обявена публично", се казва в позицията на репортери и продуценти от новините на БНТ.

Също в неделя, когато Емил Кошлуков публикува своята позиция, водещият от БНР Петър Волгин, написа на страницата си във Фейсбук: "Ако Емил Кошлуков намали присъствието на протестърската клика в ефира на БНТ, ще направи огромна услуга на нормалността. Тогава вече и телевизията-майка ще става за гледане".

Междувременно до СЕМ и до омбудсмана на БНТ Иван Такев е изпратено писмо, подписано от публични личности като проф. Александър Кьосев, Александрина Пендачанска, Мануела Малеева и др. Очаква се на днешното заседание на СЕМ с ръководството на БНТ да бъде обсъдено и това писмо.

Омбудсманът на БНТ Иван Такев отговаря със свое писмо до проф. Кьосев. В него се казва, че БНТ продължава да съществува и да се гърчи от неадекватен на времето закон - Закона за радио и телевизия /ЗТР/, най-вече, в частта за финансирането й. Такев също споделя мнението, че е необходимо да се обогатят темите на предаването.

Политологът Огнян Минчев в социалната мрежа Фейсбук: "В БНТ върви процес на овладяване от страна на същите олигархични интереси, които подчиниха почти изцяло печатните медии, разпростряха се върху голяма част от електронните медии и организират преследване над независими медии. БНТ е обществена телевизия", припомня политологът. "Аз не съм сигурен дали проблемите се изчерпват с рейтинги, или по-скоро рейтингите се ползват за оправдание на настъпваща цензура. В БНТ има гости, които не са добре дошли за медийния монопол на олигархията", пише Минчев.

В понеделник пред сградата на БНТ имаше протест с искане програмният директор на БНТ Емил Кошлуков да подаде оставка. Протестът идва само месец след назначаването му.

Журналисти и граждани аплодираха екипа на сутрешното предаване "Денят започва с култура". На протеста дойдоха известният мореплавател Дончо Папазов, бившият председател на Комисията по досиетата Екатерина Бончева, музикантът Васил Гюров и др.

Във вторник от Съюза на българските художници изпратиха открито писмо до министъра на културата Боил Банов и до изпълнителния директор на БНТ Константин Каменаров в подкрепа на екипа на предаването "Денят започва с култура".

"Предаването е уникално в телевизионния ефир на нашата страна и в дълбочина отразява явленията, процесите и тенденциите във всички сфери на изкуствата и културата", се казва в писмото на художниците. Те изразяват надежда БНТ с достойнство да успее да защити едно от най-качествените си предавания.