Българските медицински сестри в Либия са приели с притеснение информацията на интернет изданието "Либия днес", публикувана в началото на седмицата, съобщава БНР.

Припомняме, че в нея се казва, че на предстоящото на 25 юли заседание съдът в Триполи ще потвърди смъртните им присъди, които по-късно - през септември, щели да бъдат отменени от Муамар Кадафи.

Днес изданието посочва, че двама представители на ръководството на асоциацията на семействата на болните от СПИН деца от Бенгази ще заминат до няколко дни за Франция.
Целта на посещението е уреждане на въпросите по лечението на болните деца и подписване на договор със специализирана клиника във Франция, в която децата ще бъдат изпращани за изследвания и лечения.

"Решението за заминаването се взима, след като либийските власти си дадоха сметка за недоволството на роднините", коментира "Либия днес".

Припомняме, че миналия понеделник от асоциацията поставиха ултимативен срок от един ден, в който властите на Джамахирията трябваше да придвижат въпроса за заминаването им във Франция.
В противен случай роднините заплашиха да обявяват гражданско неподчинение и да организират стачни действия.

В днешната си публикация "Либия днес" не посочва повече подробности около информацията, свързана с това, че на заседанието на 25 юли съдът ще потвърди смъртните присъди на българските медицински сестри и палестинския лекар, което щяло да даде възможност за нови политически преговори и в крайна сметка до помилването им.