Граждански организации се опасяват, че българските депутати ще гласуват Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада без обществен дебат.

Според тях рисковете от ратификацията на споразумението и окончателното му влизане в сила надхвърлят потенциалните ползи.

Ваня Григорова - икономически съветник на президента на КТ "Подкрепа" и председател на Сдружение "Солидарна България", припомни, че българското правителство е подписало СЕТА през 2016 г., без разговор между министрите по темата. В края на юни тази година в Народното събрание беше внесен законопроект за ратификация на Споразумението.

Какво е СЕТА

Какво е СЕТА

По-голяма прозрачност за защита на инвестициите

Според Григорова е необяснимо защо, въпреки че правитеството твърди, че България е защитила интересите си в преговорите по оформяне на договора, няма нито едно защитено българско географско означение.

По данни на Министерството на икономиката вече има икономически ефекти от предварителното влизане в сила на договора като ръст на износа към Канада.

"Всъщност за последната отчетна година делът на българския експорт към отвъдокеанската държава е едва 0,24% от целия. Почти три пъти по-висок е бил този дял преди 18 години, а пикът в абсолютна стойност е отбелязан през 2012 г. - преди да е подписано каквото и да е търговско споразумение", контрира Григорова. Тя предупреди, че Европейският съюз може загуби близо 240 000 работни места за 10 години.

Ивайло Попов от екологичното сдружение "За Земята" обясни, че сред най-сериозните притеснения за въздействието на СЕТА са свързаните с т.нар. регулаторно сътрудничество. Чрез този механизъм по негови думи се поставя под риск възможността на ЕС да въвежда регулации.

Да се отложи ратификацията на СЕТА, искат от "За Земята"

Да се отложи ратификацията на СЕТА, искат от "За Земята"

СЕТА и ТПТИ не просто премахват митата, а са цялостен процес на либерализация

От "За Земята" посочват, че основната цел за канадските преговарящи е била да се подкопае принципът на предпазливостта, който е в основата на европейските регулации. И успяха със споразумението - всички използвани изрази като "устойчива търговия" и прочие са пожелателни и няма механизъм за налагането им, заяви Попов.

Гражданските организации се опасяват, че клаузите в СЕТА ще позволят допълнително разграждане на държавата.

"По същество това е генерално отнемане на национален суверенитет. Отнемане на възможността народите са се самоуправляват", предупреждават организациите, които през 2016 г. година организираха протест срещу подписването на споразумението.

Радев обеща, че никога няма да гласува за СЕТА
Обновена

Радев обеща, че никога няма да гласува за СЕТА

Смята да даде споразумението и на КС