Столичната община ще сезира Конституционния съд за проектозакона за управление на отпадъците.

На извънредно заседание общинските съветници приеха решение, с което призовават депутатите да не приемат закона на второ четене, защото противоречи на Конституцията.

Столичният общински съвет призова президентът в случай, че законопроектът за управление на отпадъците на София бъде приет на второ четене, да наложи вето.

Общинската администрация е на мнение, че ако законът влезе в сила, ще се стигне до нонсенс, съобщава БНР.

Заместник кметът по екологията Мария Бояджийска съобщи по време на извънредното заседание, че има писмо от Министерството на околната среда и водите от 15 май, с което уведомяват общината, че ще получат покана за представяне на проекта за завода.

В същото време се приема закон, който променя изцяло организацията по управлението на отпадъците в столицата и не е ясно кой ще финансира завода. Секретарят на Столичната община Росен Желязков също се възпротиви на документа с аргументите, че в него има много противоречия.

Неясно е какво ще се случи със Столичния инспекторат, който в момента контролира почистването, и кой ще поеме издръжката на местната администрация, когато тя започне да събира държавната такса смет.

Припомняме, според одобрения законопроект дейността по управлението на отпадъците преминава в ръцете на държавата, а такса смет става държавна. Размерът й ще се определя от МС като средствата ще се използват само за почистването на София.

Функциите на кмета по организиране на сметосъбирането, сметопочистването и сметоизвозването се възлагат на министъра на регионалното развитие и благоустройството.