Сагата около "Капитан Андреево" се вихри от доста години и започна със силен размах от пролетта на 2022 г. Служебното правителство продължава да се бори с нерешените проблеми от 2022 г. до днес. Това заяви директорът на Българската агенция по храните (БАБХ) Иван Шиков пред БНТ.

Припомняме, че на 10 януари т. г. служебният министър на земеделието Явор Гечев съобщи, че дезинфекцията на граничния пункт ще бъде поета от държавно дружество, като е разпоредил да бъде изпратено двумесечно предизвестие към фирмата, извършвала досега тази дейност.

"Не смятам, че държавата с нейните ресурси и капацитет би могла да си позволи лукса да не поеме веднага дейността и да не продължи дезинфекцията по границата", коментира в тази връзка Шиков.

По думите му договорът с частната фирма е сключен през 2013 г., а защо това е решено - трябва да се пита тогавашното правителство. "При всички случаи, след като и миналата година влязоха различни институции на границата, се установи, че приходите за фирмата са повече, отколкото са се отчислявали от държавата", посочи шефът на БАБХ.

Демерджиев: Президентът ни постави задачата държавата да поеме контрол над границата

Демерджиев: Президентът ни постави задачата държавата да поеме контрол над границата

Министърът отчете спад в мигрантския натиск

"В момента в нашата страна, в съседство и от Западна Европа, и от Турция, си има доста сериозни притеснения за появата на зарази, които не са само по животните, но има опасност да се пренесат и на хората, така че ние смятаме, че към момента дезинфекцията на границата ни трябва да продължи", заяви Шиков.

Към момента взетите проби в рамките на фитосанитарния контрол на границата се транспортират от БАБХ 4 пъти на денонощие до лаборатория в София за обработка. "Това не е нормално, не е и финансово обосновано, но за да не търпим критика от ЕК, се принудихме за кратък срок от време да решим проблема с пробовземането. Да, има неотговарящи проби, но в никакъв случай не можем да говорим за високи отклонения от нормата за пестициди", обясни Шиков.

Той каза общо, че през 2022 г. БАБХ е извършила близо 150 000 проверки за безопасност на храните. Съставени са над 800 акта за нарушения, издадени са над 5500 разписания, затворени са около 50 търговски обекта. Над 650 тона храни са възбранени и насочени за унищожаване.

Иван Шиков каза още, че в зимните ни курорти няма сериозни отклонения по отношение на качеството на храните.