От „осанна до разпни го" за председателя на ДАНС Владимир Писанчев в пленарна зала на закритото заседание, на което депутатите чуха информация за акцията в Пазарджик и още четири града.
Стана ясно, че генерал Атанас Атанасов е поискал оставката на председателя на ДАНС. Вътре имаше от осанна до разпни го, призна Владимир Писанчев след 2 часа изслушване. Той обаче няма да подава оставка.

В пленарна зала той споделил същото, както на пресконференцията вчера в прокуратурата. Бях обвинен в лаконичност, но няма значение, всеки имаше възможност да изкаже мнението си, посочи Писанчев.

Според него има опасност от радикален ислям. Имаме конфликт, който се разраства, имаме реална заплаха, за която трябва да бъдем много внимателни, смята председателят на ДАНС. Конкретни заплахи за държавата няма, подчерта обаче той.

Като цяло обстановката се напряга с всеки изминал момент и ние трябва да реагираме като държава, убеден е Владимир Писанчев. Според него са нужни законодателни промени, защото ДАНС, както и останалите специални служби сами не можели да се противопоставят на тази заплаха. Нужна е и национална стратегия.

В момента няма директна терористична заплаха за страната, успокои още председателят на ДАНС. Ако не е имало теч на информация за операцията, най-вероятно е щяло да има по-голям ефект от акцията, изразяващ се в повече доказателства. Течът на информация обаче по негово мнение е бил допуснат несъзнателно.

Пред депутатите е предложил да се инкриминира изповядването на радикален ислям. Дейността на радикалните ислямисти ще бъде инкриминирана в законодателството ни, след като заработят постоянните комисии.

По повод идеята за изграждането на ислямски център у нас, което предизвика по-рано гнева на „Атака", Писанчев е категоричен, че трябва да се подкрепя нормалната вяра на хората. Трябва да се пресичат в корен всякакви екстремистки наклонности, убеден е председателят на ДАНС.

България е в центъра на сериозни събития и се намира между две големи кризисни точки, които са дългосрочни и няма да свършат скоро, обясни Писанчев. Не е нужно обаче да има КСНС при държавния глава по темата. Прави се всичко възможно да се затегне контролът по границите.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов бе лаконичен в кулоарите на НС за оставката на Владимир Писанчев, но от думите му стана ясно, че управляващите обмислят да анализират работата му начело на родното „ФБР".

От Реформаторския блок казаха, че това е добър момент да бъде подадена оставката на Владимир Писанчев, обясни той. Според него с промените в Закона за МВР, след които ще се разделят ГДБОП и ДАНС, ще може да се направи по-подробен анализ за работата на агенцията.

След като се сформират постоянните комисии също ще бъде изслушван Владимир Писанчев във вътрешна и комисията за контрол върху спецслужбите и ще се анализира работата му. След като бъде изслушан в съответните комисии, щяло да стане ясно дали Писанчев се справял добре с работата си.

"Не можахме да разберем дали в България има спящи клетки на радикален ислям, но разбрахме, че има една друга спяща клетка и тя се казва ДАНС".

Това коментира в кулоарите на парламента генерал Атанас Атанасов от Реформаторския блок след изслушването на шефа на родното ФБР.

Реформаторите не са доволни от изслушването на Владимир Писанчев. Това изслушване беше безсмислено, изтъкна Атанасов. Нямало смисъл заседанието да е закрито, тъй като никаква секретна информация не е била представена на депутатите. Затова и реформаторите поискали оставката на председателя на ДАНС.