Пандемията с коронавируса все още е в критичен момент въпреки добрите новини, които се чуват през последните дни. Това заяви в за БНР председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя даде за пример доброволческата дейност на един български стартъп и бургаската опера, започнали да шият маски, които след това даряват.

"Има и други вълнуващи примери за мобилизация в България - чух за стартъп за бебешки дрехи и спални чували, който е бил сред първите, започнали да произвеждат маски и който е започнал да ги раздава на полицаи и на болничен персонал. Също и че служители в бургаската опера използват собствен материал, за да шият маски, които после даряват. Разбира се, никога няма да забравим, че България изпрати защитно облекло на Австрия. Всичко това са знаци, че ситуацията наистина е тежка, но солидарността все още е в сърцето на Европейския съюз", подчерта фон дер Лайен.

Следващият бюджет на ЕС да бъде план "Маршал" за Европа, призова Урсула фон дер Лайен

Следващият бюджет на ЕС да бъде план "Маршал" за Европа, призова Урсула фон дер Лайен

Ние знаем, че в тази криза се нуждаем от бързи отговор

Според нея, за да се осъществи идеята за нов план "Маршал", трябва много силна финансова рамка за следващите 7 години.

Тя посочи, че общото мнение е, че е необходимо огромно финансиране в икономиките, така че те да могат да направят отскок. Смятам, че ако имаме подкрепата на силна финансова рамка за следващите 7 години, ние на ниво Комисия ще можем да мобилизираме средства, които после солидно да инвестираме в икономиките, които пък толкова ще се нуждаят от този рестарт, обясни председателят на ЕК. Тя изрази мнение, че изначално идеята за план "Маршал" е правилна, защото тя казвала: "Страните заедно".

По думи на фон дер Лайен трябва да се инвестира със знанието, че се справяме по-добре, ако съседът просперира. Това е принципът на нашия общ пазар - всички ние знаем, че се справяме по-добре, ако той (съседът - бел.ред.) е силен, ако икономиките на страните членки са силни и на равноправна основа, изтъкна тя и допълни, че за целта разчита на европейските власти да инвестират в страните членки чрез европейския бюджет.

Според нея добрата страна на европейския бюджет е в това, че всяка страна членка го познава, има прозрачност и всички знаят правилата.

Фон дер Лайен подчерта, че европейският бюджет и неговата инвестиционна сила е за всички 27 страни членки.

В Германия "попариха" България за коронавируса, сравниха я с Колумбия

В Германия "попариха" България за коронавируса, сравниха я с Колумбия

"В най-бедната страна в ЕС... ако нямаш пари, трябва да умреш"