Следващият бюджет на Европейския съюз трябва да бъде във формата на нов план "Маршал" за възстановяване на Европа от кризата с коронавируса. Това призова председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от "Ройтерс".

"Ние знаем, че в тази криза се нуждаем от бързи отговори. Не можем да си позволим една, две или три години за изработване на нови инструменти", каза тя на пресконференция и добави, че дългосрочният бюджет, известен като Многогодишна финансова рамка, е най-силният инструмент.

Брюксел предложи план за съкратено работно време, за да се избегнат уволнения

Брюксел предложи план за съкратено работно време, за да се избегнат уволнения

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен обяви предложението във видеопослание

Искаме да оформим Многогодишната финансова рамка по такъв начин, че да е важна част от нашия план за възстановяване. Мнозина призовават сега за нещо, което е наричано план "Маршал". Мисля, че европейският бюджет трябва да бъде план "Маршал", който ние ще изложим заедно като ЕС за европейските народи, подчерта Фон дер Лайен.

План "Маршал" е американска програма за подпомагане на Западна Европа да се възстанови след Втората световна война.

И Шарл Мишел заговори за план „Маршал”

И Шарл Мишел заговори за план „Маршал”

Мишел поясни, че посланиците на 27-те страни членки са обсъдили европейски план

В същото време "Ройтерс" съобщава, позовавайки се на документ, че Европейската комисия ще предложи да се отпуснат 100 милиарда евро гаранции за финансиране на програма за запазване на работните места, засегнати от епидемията от коронавирус.

Комисията ще предложи да се увеличат предварителните плащания за фермерите. Също ще се предложи да се премахне всяко национално съфинансиране, когато държавите искат пари от ЕС за инфраструктурни проекти като пътища, мостове и други, което означава, че проектите ще бъдат изцяло финансирани от Общността.

Испания предлага на ЕС план "Маршал" за справяне с коронавируса

Испания предлага на ЕС план "Маршал" за справяне с коронавируса

Страната е сред най-засегнатите от пандемията