Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи пред белгийския телевизионен канал LN24, че тече подготовка за приемане на стратегия със стимули като план "Маршал" по време на разговорите на евролидерите в четвъртък, информира "Политико".

Деветима евролидери призоваха за общ дългов инструмент

Деветима евролидери призоваха за общ дългов инструмент

Евролидерите ще проведат трети видеоконферентен разговор за коронавируса в четвъртък

По-рано тази седмица испанският премиер Педро Санчес призова Европейския съюз да приеме план "Маршал" на фона на борбата срещу пандемията от коронавирус.

Мишел поясни, че посланиците на 27-те страни членки са обсъдили европейски план, който трябва да мобилизира евросредствата в рамките на европейския бюджет. Според него към програмата също така трябва да се мобилизират национални средства и в нея да участва и частният сектор.

Евролидерите ще призоват за европейски кризисен щаб

Евролидерите ще призоват за европейски кризисен щаб

Целта е да се извлече поука от пандемията от коронавирус

Белгийският политик добави, че Европейският съюз ще трябва да се подготви за евентуално вдигане на блокадата на Стария континент.

Ние вече работим по този въпрос, кога държавите ще започнат да отменят мерките. Това ще окаже влияние върху решенията, свързани с граничния контрол, отбеляза Мишел и добави, че ще работи с Европейската комисия за хармонизирана отмяна на блокадата.