Евролидерите ще призоват за "истински европейски кризисен щаб". Това става ясно от изтекъл в публичното пространство документ, цитиран от кореспондент на "Гардиън" в Брюксел.

Целта е да се извлече поука от пандемията от коронавирус.

Евролидерите с извънредна телеконференция за коронавируса

Евролидерите с извънредна телеконференция за коронавируса

От прессекретариата на френския президент Еманюел Макрон потвърдиха пред "Ройтерс", че разговорите ще се проведат във вторник

27-те европейски лидери ще проведат конферентен разговор в четвъртък вместо пролетната среща на върха, която трябваше да се проведе в Брюксел и която обикновено е посветена на икономиката. Вместо това в дневния ред ще доминира коронавирусът, въздействието върху хората, здравните системи и икономиката.

Според текста със заключенията на ЕС, разгледани от британския вестник, евролидерите се очаква да одобрят по-амбициозна и широка система за управление при кризи в Общността, включително истински европейски център за управление при кризи.

Европейският съюз вече има Координационен център за реагиране при извънредни ситуации, който действа 24/7 и може да организира помощ, ако бъде поискана, когато някоя страна по света пострада от земетресение, горски пожар, наводнения или пандемия.

В текста също има призив да се отмени забраната за износ на медицински продукти като маски и очила. Германия и Франция са критикувани от няколко седмици заради наложена забрана да се изнасят такива продукти. Текстът гласи, че наскоро взето решение, което изисква от всички държави да одобряват износа на такива продукти извън ЕС, "трябва да доведе до пълна отмяна на всички вътрешни забрани", но не става ясно дали страните членки се ангажират да го направят.

Евролидерите също ще обещаят, че ще гарантират "плавно управление на границите" за хора и стоки. Към 24 март 12 държави са въвели проверки по границите.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 375 000 потвърдени случая, а починалите са над 16 300. Регистрирани са случаи в 195 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 425 000 случая и около 19 000 починали в 170 държави, 109 000 души са се възстановили.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".