Лидерите на 9 страни членки на ЕС, включително Франция, Италия и Испания, призовават Общността да приеме "общ дългов инструмент" за увеличаване на парите в подкрепа на здравния сектор и икономиките като цяло. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на писмо.

Евролидерите ще призоват за европейски кризисен щаб

Евролидерите ще призоват за европейски кризисен щаб

Целта е да се извлече поука от пандемията от коронавирус

Евролидерите ще проведат трети видеоконферентен разговор за коронавируса в четвъртък. Писмото е с дата 25 март. Вчера министри от страните членки на еврозоната не успяха да договорят издаване на еврооблигации, но обявиха, че Европейският стабилизационен механизъм ще действа като предпазна възглавница.

"Ние трябва да работим по общ дългов инструмент, издаден от европейска институция за увеличаване на средствата на пазара", пише в писмото.

В писмото до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел се казва, че този общ дългов инструмент трябва да е достатъчно голям като размер и с дълъг матуритет, за да бъде напълно ефикасен и за да се избегнат рискове сега и в бъдеще.

Също така се призовава Общността да проучи други инструменти като конкретно финансиране от евробюджета за 2020 и 2021 г. за въпроси, свързани с коронавируса.

Под писмото са се разписали също лидерите на Португалия, Ирландия, Люксембург, Словения, Белгия и Гърция.