Надявам се, че ДПС ще бъде поканена да вземе участие в новото правителство на България, защото това ще направи страната по-стабилна и по-либерална. Това заявява в свое специално обръщение председателят на европейските либерали Ханс Ван Бален.

Той изпрати видеообръщение към почетния председател на ДПС Ахмед Доган и председателя на партията Мустафа Карадайъ, съобщават от партийния пресцентър. Бален ги поздравява за постигнатите много добри резултати на парламентарните избори. Председателят на АЛДЕ изтъква, че това е важен знак, защото ДПС играе съществена роля в групата на европейските либерали и националния парламент като проевропейска и прогресивна политическа сила.

Припомняме, че ДПС е на четвърто място по изборни резултати с 8.99% подкрепа. Партията е една от петте, които влизат в 44-ия парламент. Движението ще бъде представено от 26 депутати.

Ханс Ван Бален изразява надеждата си българското председателство, което започва през януари 2018 г., да бъде добро. Той също се надява и партньорството с НАТО да продължи да бъде добро. Ханс Ван Бален е убеден, че ДПС може да бъде гарант за това.

Той също оценява високо мястото на ДПС в отстояването на демократичните принципи както в Европа, така и в България.