В уволнението на Андрей Иванов, няма политически мотиви, категорично започва прессъобщение от Министерство на извънредните ситуации по повод коментарите по отстраняването на шефа на "Гражданска защита".

Има фактология: през последните две години са отбелязани редица нарушения в Главна дирекция "Национална служба "Гражданска защита", за които има наложени дисциплинарни наказания.
Само през тази година на главния директор на Главна дирекция „Гражданска защита" г-н Андрей Иванов има наложени две дисциплинарни наказания от дисциплинарен съвет, продължава съобщението.

Припомняме, вчера, петък 28 ноември, вечерта бе съобщено за дисциплинарното уволнение на Андрей Иванов. В съобщението не се посочваха мотивите.

От министерството допълват, че работата на Главна дирекция "Национална служба "Гражданска защита" е изключителната важна.

Всеки един пропуск, и не свършване на поставените задачи може да доведе до създаване на недобра координация и забавяне времето за реакцията на спасителите и неотложните спасителни работи.

Тази година има наложено дисциплинарно наказание и в ситуационния център на Главна дирекция "Национална служба "Гражданска защита", който приема сигналите за инциденти и ги предава на определените длъжностни лица и институции, органи на Единна спасителна система.

В няколко териториални дирекции също има наложени дисциплинарни наказания на директори и подчинени служители за не стриктно спазване на работното време, немарливост при изпълнение на поставените задачи и самоотлъчки.

Отчетена е слаба оперативна работа, непълноценно функциониране, занижен контрол при работата на териториалните дирекции и спасителните отряди в страната.