Новото ръководство на Министерството на икономиката (МИ) оказва политически натиск над Комисията за защита на потребителите (КЗП). Това заяви председателят на комисията за защита на потребителите Иван Френкев по време на извънреден брифинг.

Той обясни, че от страна на ведомството са подадени сигнали до Инспектората на МИ, според които КЗП няма право да извършва проверки за продажба на природен газ и да следи цените на стоки от първа необходимост във връзка с прилагането на антикризисните мерки, приети от бившите управляващи. Служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов поискал и проверка на работата на комисията.

По думите на Френкев вероятно целта на сигналите е да се дискредитира предишното управление, за да изкарат някакви политически дивиденти.

Маргаритов: Реваншизмът на служебният кабинет е добре подготвен

Маргаритов: Реваншизмът на служебният кабинет е добре подготвен

За един ден са извършени стотина нови назначения

"Дълбоко вярвам, че всяко едно ведомство трябва да носи отговорност за работата, която върши. В случая обаче имаме една безпрецедентна ситуация, в която се търси отговорност на Комисията за защита на потребителите защо си върши работата. В сигнала до инспектората се казва, че КЗП не е компетентна да извършва проверки на райски газ", отбеляза шефът на КЗП.

Той припомни, че темата беше повдигната от омбудсмана Диана Ковачева. В писмо до КЗП тя е поискала да бъде осъществен надзор по отношение на разпространението на опасната стока.

Френкев каза още, че в Закона за защита на потребителите има раздел "Обща безопасност на продуктите" и при липса на изрично секторно законодателство се прилага общият закон.

"Втората точка в сигнала е по повод програмата за наблюдението на цените на 12 вида стоки от първа необходимост, която КЗП осъществява вече шеста седмица", посочи той.

Иван Френкев обясни, че в Закона за защита на потребителите има цял раздел относно обозначаването на цените на стоките и услугите, както и раздел "нелоялни търговски практики, по които се извършват проверките не само по тази програма, но и във всички останали сектори на икономиката.

Той добави, че КЗП не се меси в ценообразуването, но е длъжна да провери дали при прилагането на антикризисните мерки и при обявяването на промоции потребителите са защитени и цените са правилно обявени.

"Очевидно става дума за политически натиск върху комисията и опит да се блокира работата й и опит да се осъществи един регрес по отношение на защитата на потребителите. Политически натиск е, защото както виждате има опит за оказване на натиск върху работата на комисията за проверки, които проведохме и които са част от нашите правомощия. Опит едва ли не да се изкара, че ние сме разходвали ресурс ей така - залудо", подчерта Френкев.

Хванаха 10 обекта да предлагат райски газ

Хванаха 10 обекта да предлагат райски газ

Търговците масово укриват на стоката, уплашени от глобата от 25 000 лв.

Хванаха 10 обекта да предлагат райски газ

Хванаха 10 обекта да предлагат райски газ

Търговците масово укриват на стоката, уплашени от глобата от 25 000 лв.

По-късно от Министерството на икономиката и индустрията от говориха на обвниненията. В инстутуцията бил получен сигнал за масови уволнения в КЗП и назначения на ключови позиции без провеждане на конкурс. 6 от ръководителите на териториални дирекции на комисията били освободени за кратък период от време, с което имало опасност да се блокира дейността на контролния орган. "Въпреки скандалните твърдения действията по сигнала са предприети изцяло по административната процедура без да се създава напрежение в организацията или да се уронва имиджа ѝ пред обществото.", посочват от министерството.

В сигнала се съобщавало още, че само за първите седем месеца на годината от бюджета на КЗП били изразходвани около 150 000 лв. за изплащане на обезщетения на освободените служители и били заведени редица дела за неправомерно освобождаване на експерти с по над 10 г. опит от комисията. Жалбоподателите се съмненявали, че действията на КЗП били предприемани по лично разпореждане от бившето ръководство на министерството, а за нови служители били назначавани приоритетно партийни функционери.

Министерството на икономиката и индустрията заявява, че не може да се потвърди никое от тези твърдения, докато не получи цялата информация от КЗП.

"Затова, на този етап, е изискана единствено информация съгласно чл. 46 от Закона за администрацията за осъществяване на административен контрол и на основание разпоредбите на Наредбата регламентираща дейността на инспекторатите и взаимодействието със специализираните контролни органи. С писмо от 08.08.2022 г. от председателя на КЗП е изискана информация по твърденията в сигнала, попадащи в обхвата на функционалната компетентност на Инспектората на Министерството на икономиката и индустрията", допълват от МИ.

От институцията подчертават, че твърденията на Френкев категорично не отговарят на истината.

"Министерството на икономиката и индустрията изразява силно притеснение за целенасочения опит за уронване имиджа на институцията. С цел запознаване обществото с обективната истина, се публикува отправеното искане от Инспектората на министерството в частта за предоставяне на допълнителна информация по постъпилия сигнал в частта с проверките на т.нар. "райски газ". Видно от него по никакъв начин не се ограничават или коментират правомощията на КЗП", коментират от ведомството.

Министерството на икономиката и индустрията очаква да получи пълната информация от КЗП в най-кратки срокове и призовава комисията да я представи и на обществото.

"С оглед огромната чувствителност на потребителите и нуждата от строг контрол на разпространението на т.нар. "райски газ" изключително важно е публично да бъде оповестено колко административни санкции са наложени на неизрядни търговци, след разпоредените от предходния министър денонощни проверки", изтъкват от МИ.

Екипът на Министерството на икономиката и индустрията отбелязва също, че защитата на потребителите е негов ключов приоритет, а КЗП трябва да работи с грижа за потребителите, а не в интерес на ПР-имиджа на една или друга политическа фигура.

"Ръководството на институцията още веднъж заявява, че работи водено от желанието да се опре на експертизата на назначенията на предходния министър. С подобни ПР-акции, които не лежат на обективните факти обаче, явно може да се очаква пълен саботаж на някои от назначенията в системата на институцията", заявяват още от икономическото министерство.