Румен Спецов не открива финансово обвързващ "Лукойл" документ да си платят авансово данъка, както бе обявено от служебното правителство на Гълъб Донев. Плащанията на "Лукойл" са всъщност едно, от март месец, на стойност 89 млн.лв. Шефът на НАП затова и не формира и не планира събираемостта се тези евентуални приходи до края на годината. "Това е на добра воля от страна на "Лукойл", заяви Спецов в студиото на БТВ.

Намалената ДДС ставка за заведенията и хотелите не се е отразила на изсветляването на сектора. Това показват наблюденията на приходната агенция. Масираните проверки през лятото показват един слаб сезон, като са засечени много нарушения. Само затворените обекти са над 300, докладва Спецов. Той се оплака, че глобите са прекалено малки за нарушенията, които са установени.

Затова и той смята да предложи на финансовия министър част от сезонните обекти отново да минат на патентен данък и общините, местните власти, да калкулират в бюджета си.

Според Спецов е по-добре заведенията за хранене да не се облагат с данък печалба, а да се въведе патентен данък, който да зависи от големината на заведението и от броя на местата за сядане.

Румен Спецов потвърди думите на премиера, че миналата година в сектор Земеделие се отчита свръхпечалба в зърнения сектор. Големите печалби били от миналата година и са генерирани в една друга обстановка, подчерта обаче той.

По отношение на протестите на зърнарите, Спецов ги определя като плод на притеснения, в голяма степен безпочвени. "Цените на тези стоки се определят от борсовите индекси. Това, от което вероятно се опасяват нашите производители, е, че в България ще дойдат продукти с много ниски цени и евтини суровини. Но за да стигнат тези продукти от Украйна до България има разходи за транспорт. Така че на този етап никой не знае на каква цена ще бъдат доставени суровините", уточни той.

Шефовете на "Лукойл" минаха през кабинета и президента за дерогацията

Шефовете на "Лукойл" минаха през кабинета и президента за дерогацията

От рафинерията очакват запазване на срока й до края на 2024 година